'Covid-19 hastalarına bayat ilaç verildi'

Antalya'da Covid-19 tedavisi için Sağlık Bakanlığı tarafından verilen ilaçlardaki tarihin üzerinin etiketle kapatılarak bazı hastalara son kullanma tarihi geçmiş ilaç verildiği ortaya çıktı.

'Covid-19 hastalarına bayat ilaç verildi'

Korona virüsü testi pozitif çıktığı için evde karantinada olan iki ayrı hasta, filyasyon ekipleri tarafından verilen ve etken maddesi ‘favipiravir’ olan ilaçların son kullanım tarihinin geçtiği gerekçesiyle şikayette bulundu. Tedavi için kullandıkları ilaçların üzerine yapıştırılmış son kullanma tarihi etiketlerini kaldırınca kutunun üzerinde geçmiş bir tarih olduğunu fark eden 23 yaşındaki M.Ç. ve 24 yaşındaki Mustafa İnan, kendilerine bayat ilaç verildiği şikayetiyle, Cumhurbaşkanlığı İletişimi Merkezi’ne (CİMER) başvurdu.

KULLANIM TARİHİ 5 AY GEÇMİŞ

Antalya’da karantinaya alınan M.Ç. ve Mustafa İnan’a Muratpaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü filyasyon ekibi tarafından ilk gün 16, izleyen 4 gün boyunca da 6’şar tane kullanmaları gereken ilaçlar verildi. Hastalar, ilaç kutularının üzerindeki ‘TC Sağlık Bakanlığı malıdır, satılamaz’ yazan ve son kullanım tarihinin 2022’nin aralık ayı olduğu belirtilen etiketi kaldırdıklarında alttaki gerçek son kullanma tarihiyle karşılaştı. Ailesiyle birlikte karantinada olan M.Ç.’ye verilen ilacın son kullanma tarihinin üzerinden 5 ay, Mustafa İnan’a verilen ilaç tarihinin ise 11 gün geçtiği böylece anlaşıldı.

CİMER’E ŞİKAYET DİLEKÇESİ

Durumu CİMER’e şikayet eden M.Ç., “Korona virüsü tedavisinde Sağlık Bakanlığı’nın vermiş olduğu, tedavi sürecinde kullanılması istenilen ilacın son kullanım tarihinin 2021’in şubat ayı olduğu belirtiliyor. Bunu etiketi söktükten sonra fark ettim. Üzerinde uyduruk bir yapıştırma kağıdı ile son kullanma tarihi 2022’nin ağustos ayı yazıyor. Piyasadaki ilaçların tarihi geçmiştir ve bu durum, insan sağlığı için tehdit yaratmaktadır” ifadelerini kullandı.

‘BAKANLIK BİZİ RİSKE ATIYOR’

‘Favipiravir’ etken maddeli ilacı üreten firmayı aradıklarını söyleyen M.Ç., şirketin yazdığı kullanım tarihinin esas olduğu, sonradan yapıştırılan tarihin ise firmayı ilgilendirmediği yanıtını aldıklarını kaydetti. Firma yetkililerinin son kullanım tarihi geçen ilaçları kullanmamaları konusunda kendilerini uyardığını söyleyen M.Ç., korona virüsü yüzünden can derdinde olmalarına rağmen Sağlık Bakanlığı’nın bayat ilaç vererek kendilerini daha çok risk altına attığından yakındı.

SOSYAL MEDYADAN ÖĞRENDİ

Mustafa İnan ise ilaçların kendisine test yapıldıktan sonra verildiği ve şu ana kadar 19 tanesini kullandığını söyledi. Sosyal medyada ilaçların bayat olduğuyla ilgili bir paylaşım görmesi üzerine kutuları kontrol ettiğini, sonradan yapıştırılan etiketi kaldırdığında 12 Temmuz 2021’de ilacın kullanım süresinin bittiğini gördüğünü belirtti.

SONRADAN ETİKET YAPIŞTIRILMIŞ

Son kullanım tarihi geçmiş olmasına rağmen ilaçları kullanmaya devam ettiğini dile getiren İnan, CİMER’e başvurusunda şu ifadeleri kullandı: “PCR testim pozitif çıktı ve şu anda karantinadayım. Pozitif olduğum için bana bir ilaç verildi ve bunu kullanmam gerektiği söylendi. Ancak ilacın son kullanma tarihine baktığım zaman geçmiş olduğunu, üzerine sonradan farklı bir tarih yapıştırıldığını fark ettim. Bu durumdan şikayetçiyim. Yardımcı olur musunuz?” (DUVAR)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER