Adalet Bakanlığı'ndan öğrenci andı tepkisi

Danıştay'ın ilköğretimde okutulan 'öğrenci andı'nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etmesine Adalet Bakanlığı'ndan tepki geldi. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül "Danıştay, yerindelik denetimi yapamaz, idarenin yerine geçerek karar veremez" dedi. Memur-Sen ise kararı protesto için 81 ilde basın açıklamaları yapıyor.

Adalet Bakanlığı'ndan öğrenci andı tepkisi
Danıştay 8. Dairesi’nin ‘öğrenci andı’ kararına hükümet cephesinden tepkiler gelmeye devam ediyor. Eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop’un ardından Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de, Danıştay’ı yetkisini aşmakla eleştirdi.


Danıştay 8. Dairesi, dün aldığı bir kararla, ilköğretim okullarında uygulanan “Öğrenci Andı”nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etti. Bakan Gül de bu karara ilişkin “Danıştay 8. Dairesi’nin öğrenci andına ilişkin kararı, maalesef bu ölçüleri karşılamaktan uzak kalmıştır” dedi.

Gül’ün Twitter hesabından şu açıklamalarda bulundu:

“Yargı kararları ihtilaf çıkarmaz, ihtilafları giderir. Bunun yolu Anayasaya sadakatten, her organın kendi meşru sınırları içinde kalmasından geçer.

Anayasamıza göre Danıştay, yerindelik denetimi yapamaz, idarenin yerine geçerek karar veremez. Bir yürütme tasarrufunun bilimsel temelini sorgulamak da yargının anayasal konumunu, kabiliyetini aşar.

Adeta idarenin yerine geçerek işlem tesis eden Danıştay 8. Dairesi’nin öğrenci andına ilişkin kararı, maalesef bu ölçüleri karşılamaktan uzak kalmıştır.”

MEMUR-SEN’DEN PROTESTO

AK Parti’ye yakın konfederasyonlardan Memur-Sen ise kararı 81 ilde düzenlediği basın açıklamalarıyla protesto etti. Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Danıştay’a kendisini yürütmenin yerine koyarak, hukuka uygunluğu denetleme yetkisini aştığı eleştirisi yöneltti.

Bozdağ da Twitter hesabından, karar için, “Danıştay kendisini yürütmenin yerine koyarak anayasayı çiğnemiştir” açıklamasında bulunmuştu. Şentop ise “Danıştay eski “ideolojik” korumacılık günlerine mi dönüyor? Karar kadar gerekçesini de çok ilginç buldum. Danıştay kararının vahim tarafı şu: Hükümetin yıllar önceki bir eğitim politikası kararını (idari işlemi) değiştiremeyeceğini kabul etmek, yıllardır tasfiyesi için mücadele ettiğimiz ‘vesayet’e teslim olmaktır” açıklamasında bulunmuştu. (DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 20 Ekim 2018, 22:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER