Leyla Zana Newroz'da konuştu: Seçimden sonra barışın yolunu açacağız

Diyarbakır Newroz'u için binlerce kişi toplandı. Kürt siyasetçi Leyla Zana Newroz'da barış mesajı vererek, "Umut ediyorum ki seçimlerin ardından barışın ve özgürlüğün yolunu açacağız" dedi.

Leyla Zana Newroz'da konuştu: Seçimden sonra barışın yolunu açacağız

Bu yıl 15 Mart’ta Karakoçan’da startı verilen ve günlerdir onlarca merkezde yüzbinlerce kişinin katıldığı Newroz kutlamalarının finali Diyarbakır Bağlar'da yapılıyor.

Newroz Parkı'ndaki kutlamaya DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Leyla Zana, TJA temsilcileri ve çok sayıda konuk katıldı.

Leyla Zana, Tuncer Bakırhan ve DEM PARTİ milletvekilleri alana birlikte giriş yaptı.

YAĞMURA RAĞMEN ALANA GİRMEYİ BEKLİYORLAR

Bu yıl Newroz alanına giriş 6 farklı kapıdan yapıldı. Polisin oluşturduğu güvenlik kapılarında saat 08.30'da alana girişin yapılabileceği duyurulmuştu ancak kapılarda biriken insanlar henüz alana alınmadı. Yağmurlu havaya rağmen alana giriş için yüzlerce kişi arama noktalarında bekletildi. Gençler ise Newroz kutlaması için alana girmeyi beklerken halay çekti.

KEMAL KURKUT ANILDI

Kemal Kurkut'un ve Mahsa Jîna Emini'nin fotoğraflarının asılı olduğu Newroz alanı, 'Her dem Kurdî Li her derê kurdî', Kurdî Bextê Kurda ye', Ji bo Kurdi Statu' yazılı dövizler ile süslendi.

2017'deki Newroz kutlamaları öncesi polis kurşunuyla katledilen Kemal Kurkut anıldı. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, DTK Eşbaşkanı ve DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Berdan Öztürk, DEM Parti Grup Başkanvekili ve Muş milletvekili Sezai Temelli, DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, DEM Parti MYK üyesi Ebru Günay, Kürt siyasetçi Leyla Zana ve PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan Kurkut'un vurulduğu yere karanfiller bıraktı.

İstanbul Newroz'unda sahne alamayan Tunuslu sanatçı Emel Mathoulti de alana giriş yaptı. 

Emel Mathoulti

Sahnenin yanı başında kurulan protokolde yer alan isimler arasında DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır, DEM Parti milletvekilleri Ayşegül Doğan, Sezai Temelli, Gülistan Kılıç Koçyiğit, DEM Parti MYK üyesi Ebru Günay, TJA temsilcileri, EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Kürt siyasetçi Leyla Zana vardı.

PKK lideri Abdulah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan ile Mehmet Hayri Durmuş, Mazlum Doğun, Seve Demir, Deniz Poyraz’ın aileleri, Barış Anneleri, Adalet Nöbeti'ndekiler sivil toplun örgütlerinin temsilcileri de yine protokoldeki yerlerini aldı.

Protokolde yer alan siyasetçiler, kutlamada sahne alan isimlerin seslendirdiği şarkılar eşliğinde halay çekti. 

'BİNLERCE BARIŞ ANNESİ ÖZGÜRLÜK VE BARIŞ İSTİYOR'

TJA adına konuşan Rezan Sarıca, "Özgür kadınları selamlıyorum. Newroz bizler için sadece kutlama değil direniştir. Özgürlüğün haberidir. Zindanlara özgürlük diyeceğiz hep bir ağızdan. Bugün binlerce barış annesi özgürlük istiyor, barış istiyor. Ve bu şiarla 'Jin Jiyan Azadî' sloganını dünyaya yayacağız. Biz özgür kadınlar tutuklanmaktan korkmuyoruz. Özgür kadınların Newrozunu kutluyorum" diye konuştu.

Rezan Sarıca

Yıllar sonra kitlesel bir mitinge katılan Leyla Zana alandaki herkesi selamlayarak konuşmasına başladı. Zana, "Bugün Newroz'dur. Newroz bayramdır. Kürdistan'ın 4 parçasında da Newroz kutlu olsun. Bütün Ortadoğu'nun Newroz'u kutlu olsun. Amed Şeyh Said'in memleketidir. Biz Seyit Rıza'ya Qazi Mihemmed'e, Ahmede Xani, Meleyi Cizir'e minnettarız. Bunlar bizim kökümüz. Mazlum Doğan, Rehşan bizler için bedenlerini yaktı. Bütün bunlar bu felsefe nasıl yükseldi Başkan Abdullah Öcalan ile can buldu. 300 milyon insan bu bayramı kutluyor. Kürtler öyle bir kavim ki her şeylerini paylaştığı gibi bayramlarını da paylaştı. Biliyorsunuz ki seçim geliyor. Bu parti bize diyor ki '100 yıldır bize baskı uyguluyorlar.' Demek ki Kürtler razı gelmemiş onların zulümlerine. Bu yüzden biz de irademizi ortaya koyacağız" ifadelerini kullandı.

Zana, kadınlar üzerinde konuşulduğunu söyleyerek, "Diyorlar ki kadınlar Allah mı? Hayır biz Allah değiliz biz kendi kaderimizi yazıyoruz. Ben bütün genç kadınları ve erkekleri selamlıyorum ve izin vermeyin ki faşizm yükselmesin. Newroz, Newroz'u kutlayan herkesin olsun ama Newroz'u Newroz yapan Mazlum Doğan, Zekiye ve Rehşan'dır. Bu yüzden kim kutlamak isterse kutlu olsun" dedi.

Zana alandaki bütün katılımcıların PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Newroz'unu kutlamasını istedi. Kitle hep bir ağızdan slogan attı. Zana, "Ben umut ediyorum ki seçimlerin ardından barışın ve özgürlüğün yolunu açacağız. Kürt halkının Newroz'u kutlu olsun" diye konuşmasını sonlandırdı. / GAZETE DUVAR

Leyla Zana

Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2024, 12:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER