Mahkemeden klonlanan telefon için iade kararı

Telefonun garantisi bittikten sonra telefonuna ait IMEI numarası klonlanan Remzi Fidan, telefonun iadesi ve parasını geri alabilmek için önce tüketici hakem heyetine başvurdu. Tüketici hakem heyeti talebi reddetti. Bu sefer mahkemeye başvuran Fidan hukuk mücadelesini kazandı. Mahkeme telefonu satan Teknosa'yı haksız buldu...

Mahkemeden klonlanan telefon için iade kararı
Teknosa’dan akıllı telefon satın alan Remzi Fidan telefonu garantisi bitene kadar sorunsuz şekilde kullandı. Telefonun garantisi bittikten üç gün sonra Fidan, telefonuna şu mesaj geldi: “MEI numaranız klonlanmıştır. Cihaz 30 gün içerisinde kapatılacaktır. Satın aldığınız yere başvurunuz.” Bunun üzerine Fidan, telefonunu  iade etmek için aldığı yere götürdü. Fakat satıcı telefonu geri almayı kabul etmedi. Daha sonra telefonun iadesi için tüketici hakem heyetine başvuran Fidan’ın talebi burada da kabul görmedi. Bunun üzerine avukatı aracılığıyla mahkemeye başvurdu. Mahkeme heyeti bilirkişiler tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda satıcı firma Teknosa’yı haksız buldu.


BİLİRKİŞİ RAPORU NE DİYOR?

Davaya bakan Bakırköy 2’nci Tüketici Mahkemesi’nin kararında dikkate aldığı bilirkişi raporunda tüketicinin kusuru bulunmadığı belirtilirken şunlara yer verildi:
“Gerek fiziki olarak cihazın incelenmesi gerek dijital ortamda yapılan araştırmalarda telefonun IMEİ bilgileri dava dosyasında yer alan telefonla örtüşmektedir. Bu çerçevede dava dosyasında yer alan bilgiler çerçevesinde davacının klonlama işleminde bir kusuru tespit edilememiştir.”

TELEFONUN İADESİ KABUL EDİLECEK…

Mahkemenin kararında ise şu gerekçe yer aldı: “Klonlanma işleminde davacının herhangi bir kusurunun olmadığı anlaşılmaktadır. Klonlama işlemi ya ithalatçı vaya satıcının kusurundan ya da tüketicinin kusuru sonucu meydana gelebilecek bir durumdur. Dava konusu telefonun IMEI numarasının klonlamasında davacının bir kusuru yoktur.”

Mahkeme kararın gerekçesinde ayrıca daha önce tüketici hakem heyetinin Fidan başvurusu hakkında verdiği olumsuz kararın iptaline karar verdi. Fidan’ın Teknosa’ya ödediği paranın da kendisine iade edilmesine hükmetti.

IMEI NEDİR?

IMEI, cep telefonunun kimlik numarası olarak adlandırılıyor. 15 haneden oluşuyor. Tek bir cihaza özel olarak üretim aşamasında ekleniyor. IMEI numaraları telefonun arkasında bataryanın alt kısmında bulunuyor. Telefon kutularının üzerine IMEI numaralarını yazan üreticiler de var. Kullanıcılar IMEI’lerini  *#06# kodlayarak öğrenilebilir.

Telefonların IMEI numaraları özellikle 2015 yılından önce çok yaşanıyordu. Telefon klonlaması en çok yurtdışından getirilen telefonlarda görülüyor. Peki IMEI numaraları dolandırıcılar tarafından nasıl bulunuyor? Uzmanlara göre bu sorunun yanıtı şöyle: IMEI numaraları cep telefonu üreticileri tarafından her bir telefona ayrı olarak veriliyor. Fakat bu numaralar bazı yasadışı cihaz ve yazılımlarla değiştirilebilmekte. Bazı telefon üreticileri, yeni telefon kutularının üzerine IMEI numaralarını yazıyor. Bu da dolandırıcıların işini kolaylaştırıyor. Açıkta olan bu numaralar dolandırıcılar tarafından çok rahat olarak not edilebiliyor. Ayrıca cep telefonu servisleri, tedarikçiler vs telefonunuzun IMEI numarasını çok rahat görebiliyor. Hatta tamamen deneme-yanılma ile bile IMEI numarası bulmak mümkündür.” / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2018, 14:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER