295 kişiyi taşıyan Malezya uçağı düştü

İnterfax haber ajansında yer alan habere göre, Malezya Havayolu Şirketi'nin Boeing 777 tipi uçağı Donetsk'in 80 kilometre uzaklığına "Snezhnoe" bölgesine düştü.

295 kişiyi taşıyan Malezya uçağı düştü
Haberde, "Uçak Snezhnoe bölgesinde çatışmaların devam ettiği Donetsk'in yakınlarında düştü" ifadesi kullanıldı.
İnterfax haber ajansından yapılan açıklamada, Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapan Malezya Havayolları Şirketi'nin uçağının Rusya hava sınırına50 kilometre kala beklenmedik bir şekilde inmeye başladığı ve daha sonra uçağın Ukrayna topraklarında yanmakta olduğu belirtildi.

Edinilen bilgilere göre, uçakta 280 yolcu ve 15 mürettebat bulunuyordu. Uçağın 17.25'ye Rusya sınırına geçmesi bekleniyordu.
Öte yandan, Rus resmi haber ajansı Ria Novosti'de yer alan haberde ise Ukrayna Altyapı Bakanlığı'nın bu bilgiyi henüz onaylamadığı belirtildi. Bakanlık'tan yapılan açıklamada, "Elimizde henüz böyle bir bilgi yok. Bize kesin bilgi edinmemiz için 20 dakika verin" ifadesi kullanıldı.

MALEZYA UÇAĞI VURULDU MU? 
Donetsk yakınlarında düşen Malezya Havayolları'na ait Boeing 777-200 tipi uçaktan kurtulan olmadı. Olayda 295 yolcu ve mürettebat hayatını kaybetti. Bu olay, Malezya'nın bu yıl aynı tipteki ikinci olayı.
Amsterdam'dan kalkan ve içinde 280 yolcu ile 15 mürettebat bulunan Malezya Havayolları'na ait Boeing 777-200 tipi uçak, Ukrayna'da Donetsk yakınlarında bilinmeyen bir nedenle düştü. Alınan ilk bilgilere göre olayda kurtulan olmadı.

Boeing 777-200 tipi 9M-MRD tescilli uçak ile en son temasın 33 bin feet yani yaklaşık 11 bin metre yükseklikte, Türkiye saati ile 13.43'te sağlandı. Ardından uçaktan alınan sinyal kayboldu.

Rus Haber Ajansı İnterfax'ın verdiği bilgiye göre, Rusya-Ukrayna sınırı yakınlarında düşen uçağın enkazına ulaşıldı.

VURULDU MU

Ukrayna ile Rusya yanlısı ayrılıkçı güçler arasında son dönemlerde özellikle uçak ve helikopterlere yapılan saldırılar dikkat çekiyor. Bugüne kadar sadece askeri uçak ve helikopterler, yerden atılan füzelerin hedefi olmuştu. Bu bölge uzun süredir sivil uçaklar tarafından kullanılmıyordu.

SABAH DÜŞEN UKRAYNA UÇAĞININ GÖRÜNTÜLERİ SOSYAL MEDYADA

Rusya, Ukrayna sınırında düşen uçağın öncesinde sabah saatlerinde de, Rusya Silahlı Kuvvetleri uçağı, Ukrayna uçağını vurmuştu. Ukrayna'ya ait Su-25 uçağının düşmesinden sonraki görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı. Görüntülerde uçağın düştüğü bölgeden çıkan yoğun duman görülüyor.



KAZAYI UKRAYNA DA DOĞRULADI

Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanı yaptığı açıklamada, Malezya uçağının Ukrayna'nın doğusunda düşmesi sonucunda 280'i yolcu, 15'i mürettebat olmak üzere toplamda 295 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Terörle mücadele operasyonun basın sözcüsü Vladislav Seleznyov, yaptığı açıklamada, Boeing markalı Malezya uçağının Ukrayna'nın doğusunda düştüğünü doğruladı. Seleznyov, "Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a giden Boeing 777 uçağı Donetsk Oblastı'nda bulunan Torez kentinin kuzeyinde düştü" diye konuştu.

Düşen Malezya uçağıyla ilgili olarak, Kremlin'den yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Barack Obama'nın düşen uçak ile ilgili telefon görüşmesi yaptıkları belirtildi.

Bu arada düşen uçak ile ilgili sosyal medyadan açıklama yapan Ukrayna İçişleri Bakanı Anton Geraşenko, uçağın Zenit roket sistemi ile vurulduğunu söyledi. Konu ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

UKRAYNA İÇİŞLERİ BAKANI: UÇAK ROKETLE VURULDU

Düşen Malezya uçağıyla ilgili olarak, Kremlin'den yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Barack Obama'nın düşen uçak ile ilgili telefon görüşmesi yaptıkları belirtildi.
Bu arada düşen uçak ile ilgili sosyal medyadan açıklama yapan Ukrayna İçişleri Bakanı Anton Geraşenko, uçağın Zenit roket sistemi ile vurulduğunu söyledi. Konu ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

RUS TELEVİZYONLARI ENKAZ GÖRÜNTÜLERİNİ YAYINLAMAYA BAŞLADI

Düşen Malezya uçağına ait enkaz görüntüleri Rusya televizyonlarında yayınlanmaya başladı. Görüntülerde yükselen dumanlar, parçalanmış uçak enkazı ve olay yeri ekipleri ve soğutma çalışmaları görülüyor.


MALEZYA BAŞBAKANI ACİL SORUŞTURMA BAŞLATTI

Malezya Başbakanı Najip Razak, Malezya uçağının düşmesinin ardından "acil soruşturma" başlatacaklarını açıkladı.
Razak'ın Twitter hesabından yaptığı kısa açıklamada, "Malezya uçağının düşmesi haberleriyle şoke oldum. Acil bir soruşturma başlatıyoruz" dedi.


"UÇAĞI UKRAYNA DÜŞÜRDÜ" İDDİASI

Düşen Malezya uçağı ile ilgili bir iddia da Luhansk Halk Cumhuriyeti'nden geldi. Luhansk Halk Cumhuriyeti'nden yapılan açıklamada, "Boeing 777 tipi yolcu uçağının düşüşüne şahit olan görgü tanıkları uçağa Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin saldırı uçağının saldırdığını ifade ettiler. Daha sonra yolcu uçağı havada iki parçaya ayrıldı ve Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin topraklarına düştü. Aynı zamanda Ukrayna saldırı uçağı da Luhansk Halk Cumhuriyeti sınırları içine düştü. Şu anda düşen uçağın arama çalışmaları sürdürülüyor" ifadesi kullanıldı. 

İNTERFAX, HEDEFİN PUTİN'İN UÇAĞI OLDUĞUNU YAZDI

Rosaviatsiya'dan ismi açıklanmayan bir yetkili, İnterfax haber ajansına yaptığı açıklamada, Boeing 777 tipi Malezya yolcu uçağını Ukraynalı askerlerin vurduğunu, amaçlarının ise büyük ihtimalle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in uçağını vurmak olduğunu ileri sürdü.
Yapılan açıklamada, "Putin ile yolcu uçağı Varşava'da 10 bin 100 metre yükseklikte aynı noktadan geçtiler. Putin'in uçağı 16:21'de, Malezya uçağı ise 15:44'de o noktadaydı" ifadesi kullanıldı.
Öte yandan, Rosaviatsiya Başkanı Aleksandr Neradko bu konuyla ilgili açıklama yapmaktan çekindi. Neradko, "Rosaviatsiya hiçbir zaman ve hiçbir durumda Devlet Başkanı'nın uçuşları ve rotalarıyla ilgili yorum yapmaz" diye konuştu. 


OBAMA: 'UÇAKTA ABD VATANDAŞLARININ OLDUĞU' İDDİALARI ARAŞTIRILIYOR


Malezya Havayolları'na ait, içinde 295 yolcu bulunan Boeing 777 tipi, MH17 sefer sayılı ucağın Ukrayna-Rusya sınırında düşürülmesi uluslararası krize yol açtı. ABD Başkanı Barack Obama olay üzerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Uçakta 23 Amerikan vatandaşının da bulunduğu bilgileri gelirken, ABD Dışişleri Bakanlığı bu bilgileri doğrulamadı. Rusya yanlısı ayrılıkçı gücler ile Ukraynalı yetkililer, uçağın düsürülmesi konusunda birbirlerini suçladı. ABD Başkanı Obama, olayı korkunç bir trajedi olarak niteledi ve uçakta Amerikan vatandaşı yolcu bulunup bulunmadığının kesinlik kazanması için özel talimat verdiğini açıkladı. Rusya yanlısı ayrılıkçı güçler, uçagın kara kutusunu buldukların öne sürdü. / dha
Güncelleme Tarihi: 18 Temmuz 2014, 10:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER