ABD'de Senato seçimlerinde yarış başa baş

ABD'de Senato seçimlerinde yarış başa baş ABD'de oy sayımı sürerken, Demokrat Parti ile Cumhuriyetçi Parti'nin 48'er sandalye kazandığı Senato'da yarışın 5 Ocak'ta düzenlenecek ikinci oturumda sonuçlanması bekleniyor. Temsilciler Meclisi'nde ise çoğunluk 28 sandalye ile Demokratlarda.

ABD'de Senato seçimlerinde yarış başa baş

ABD'de Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, yalnızca Beyaz Saray için değil, Kongre'nin kontrolü için de yarışıyor.  Temsilciler Meclisi yarışında şu ana kadar netleşen sonuçları, Demokratların çoğunluğunu koruyacağına işaret ediyor.

Mevcut sonuçlar, 100 üyesi olan Senato'da hem Demokratların hem de Cumhuriyetçilerin 48'er sandalye kazandığını gösteriyor. Georgia eyaletindeki iki Senato koltuğu için yapılan yarışların ocak ayındaki ikinci tura kalmasıyla, Senato'daki çoğunluğun Georgia'daki seçimin sonucuna göre şekillenmesi bekleniyor.

İKİNCİ TUR SEÇİMLERİ 5 OCAK'TA

Senato'da her eyaletin iki temsilcisi bulunuyor. Bu yıl Georgia'ya ait iki koltuk için de seçim yapılıyor. Her iki yarışta da adaylardan herhangi birisinin seçilebilmek için gereken yüzde 50+1 oy miktarına ulaşması zor görünüyor. Georgia'da ikinci tur seçimler 5 Ocak'ta yapılacak.

Seçilen başkanın etkili bir yasama faaliyeti yürütebilmesi Kongre'nin iki kanadını da denetlemesine bağlı. Seçime gidilirken Kongre'nin Temsilciler Meclisi kanadını Demokratlar, Senato'yu ise Cumhuriyetçiler kontrol ediyordu.

Senato'da seçim öncesinde Cumhuriyetçilerin 53, Demokratların da 45 sandalyesi vardı. İki bağımsız üye de yasama çalışmalarında Demokratlarla birlikte hareket ediyordu. ABD'de Senatörlerin görev süresi altı yıl ve her iki yılda bir 100 üyenin bulunduğu Senato'nun yaklaşık üçte biri yenileniyor. Bu yıl da 35 koltuk için seçim yapılıyor. Bunların 23'ü Cumhuriyetçilerin, 12'si de Demokratların elindeydi.

İlk gelen sonuçların ardından Senato'nun kontrolünün Cumhuriyetçilerde kalması bekleniyordu. Ancak sayım ilerledikçe durum da değişmeye başladı. Cumhuriyetçiler, Georgia'daki iki sandalyeyi kazansa bile toplam sayıları 50'ye ulaşıyor. Bir oylamada eşitlik çıkması halinde ise aynı zamanda Senato'nun başkanı olan başkan yardımcısının oyuna başvuruluyor.

KRİTİK EYALETLERDE DEMOKRATLAR KAZANDI 

Demokratlar, bazı kritik eyaletlerde kazanarak, uzun bir zamandır azınlıkta oldukları Senato'da durumu tersine çevirmeyi başardı. Arizona'nın Cumhuriyetçi Senatörü Martha McSally, koltuğunu Demokrat aday eski astronot Mark Kelly'ye kaptırdı. Colorado'da da seçimi Demokrat aday John Hickenlooper kazandı. Alabama'da ise Demokratların elinde bulunan koltuk Cumhuriyetçilere geçti. Demokrat Parti, Michigan'da ise koltuğunu korumayı başardı. Cumhuriyetçi Senatörler Mitch McConnell ile Trump'a yakınlığıyla bilinen Lindsey Graham sırasıyla Kentucky ve Güney Carolina'dan yeniden seçildiler.

Temsilciler Meclisi'nde çoğunluk olabilmek için 218 sandalye gerekiyor. Şu anda belli olan sonuçlara göre Demokratların 208, Cumhuriyetçilerin ise 195 sandalyesi var. Demokrat Parti'de sol kanadın temsilcileri olarak bilinen ve 'Ekip' olarak adlandırılan Alexandria Ocasio-Cortez New York'tan, Massachusetts'ten, Rashida Tlaib Michigan'dan ve Ilhan Omar da Minnesota'dan yeniden seçilmeyi başardı. (BBC Türkçe)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER