ABD Dışişleri'nden 'Ankara' açıklaması: Temas halindeyiz

Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto ile bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımına ilişkin Washington'ın Ankara ile temas halinde olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri'nden 'Ankara' açıklaması: Temas halindeyiz

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine karşı çıkmasının ardından bu ülkeler arasındaki görüşmelerin sürdüğünü, ABD'nin de Ankara’yla temas halinde süreci yakından izlediğini söyledi. Blinken, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto’yu Dışişleri Bakanlığı’nda ağırladı. Görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında iki bakan, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği konusundaki hassasiyetleriyle ilgili soruları yanıtladı.

'İKİ ÜLKEYLE DE SÜRECİN İLERLEYECEĞİNE İNANCIM TAM'

Blinken, Finlandiya ve İsveç’in Türkiye'nin gündeme getirdiği bazı endişeleri gidermek için doğrudan Ankara’yla birlikte çalıştıklarını hatırlatarak, kendisinin de yaklaşık bir hafta önce New York'ta Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu ile konuyu görüştüğünü söyledi. Blinken, müzakerelerin sürdüğünün altını çizdi. Finlandiya ve İsveç'in NATO’ya kabulü konusunda ittifak içinde çok güçlü bir görüş birliği olduğunu dile getiren Blinken, “Bu süreci süratle atlatacağımıza ve Pekka'nın da dediği gibi her iki ülkeyle de sürecin ilerleyeceğine inancım tam” dedi.

Ankara ile doğrudan görüşmeler yürüttüklerini hatırlatan Blinken, haziran ayında Madrid'de yapılacak NATO Zirvesi öncesinde beklentilerinin bu sürecin ilerlemesi yönünde olduğunu söyledi. Ayrıntılara girmeyen Blinken, “Şu anda Finlandiya, İsveç ve Türkiye arasında çok aktif bir görüşme süreci devam ediyor, biz de bu süreci destekliyoruz" ifadesini kullandı.

FİNLANDİYA'DAN 'PKK' AÇIKLAMASI

Türkiye’nin, 'PKK konusunda bazı endişelerini dile getirdiğini' söyleyen Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto da, “PKK Finlandiya'da bir terör örgütüdür. İsveç'te de aynı şekilde” dedi. Türkiye'nin de desteklediği NATO'nun açık kapı politikasına olan güvenini dile getiren Haavisto, Türkiye'nin dile getirdiği sorunların çözülebileceğini düşündüklerini belirtti.

“Sürecin sorunsuz ve hızlı bir şekilde ilerlemesini umuyoruz, çünkü başvurunun yapılması ile nihayet NATO üyesi olarak onaylanmak arasındaki gri bölge dediğimiz bu durum, elbette bazı güvenlik endişelerini de içeriyor. Bu dönemde ABD, İngiltere ve daha birçok ülkeden olağandışı güçlü güvenceler aldık. Ama tabii ki bu, NATO'nun Beşinci Madde güvenlik garantileriyle aynı şey değil ve bu yüzden bu sürecin sorunsuz ve hızlı ilerlemesini umuyoruz” dedi.

Haavisto, haziran ayında Madrid'de yapılacak NATO Zirvesi'ne kadar Türkiye ile görüşmelerde mesafe katetmelerinin önemli olacağı değerlendirmesinde bulundu. (Amerika'nın Sesi)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER