ABD ordusu Rakka'da

ABD'nin Rakka planı sızmaya başladı: Yaklaşık 300 komando, Rakka'nın 25 kilometre kuzeyinde, IŞİD'e karşı yerel güçlere destek için kamp kurdu.

ABD ordusu Rakka'da

ABD’de Donald Trump yönetiminin IŞİD’e karşı planladığı Rakka operasyonunun ayrıntıları sızmaya başladı. Savunma yetkililerinin sızdırdığı haberlerde, ABD’nin Rakka’nın kuzeyine deniz piyadelerinden yaklaşık 300 özel komando yerleştirmeye başladığı ve Kuveyt’e de 1000 asker göndereceği öne sürüldü. İddialar şöyle:

‘RAKKA’NIN 25 KM. KUZEYİNE KAMP KURULDU’

  • Buzzfeed sitesi, deniz piyadelerinin Rakka’nın 25 kilometre kuzeyinde bir kamp kurmaya başladığını yazdı. Buna göre, haftalardır Kuveyt’te bulunan 11’inci Deniz Seferi birliği çarşamba günü Suriye’ye giriş yaptı. BuzzFeed’e konuşan savunma yetkilisi, piyadelerin yanlarında obüs ve Osprey saldırı helikopterleri götürdüğünü de söyledi. Yetkiliye göre böyle bir kampın kurulmasındaki amaç, IŞİD’le savaşacak yerel güçlere destek olmak.

‘EN BÜYÜK ASKERİ SEVKIYAT’

  • BuzzFeed, bu adımın, ABD’nin IŞİD’le savaşa iki yıl önce fiilen müdahil olmasından bu yana yapılan en büyük askeri sevkıyat olduğunu yazdı.

‘MUSUL’UN BİREBİR KOPYASI’

  • Habere göre, Pentagon’un bu adımı Irak’ta IŞİD’e karşı Musul operasyonunda uygulanan destek planının birebir aynısı. Irak’ta da, 26’ıncı Deniz Piyadeleri birliği Musul’un 40 kilometre güneyinde, Iraklı güçlere yardım etmek için bir kamp kurmuştu.
  • BuzzFeed’in haberinde, Rakka operasyonuna hangi yerel güçlerin liderlik edeceğinin henüz kesin olmadığı yorumu da yapıldı.
  • Washington Post gazetesi de, Rakka’ya konuşlandırılan birliğin 155mm top mermisi fırlatan M777 tipi obüsler ve Osprey tipi helikopterlere sahip olduğunu yazdı. Gazeteye göre, söz konusu birlik Cibuti’den Kuveyt’e kaydırıldı, Suriye’ye de bu ülkeden giriş yaptı.

REUTERS: KUVEYT’E 1000 ASKER GÖNDERİLECEK

  • Reuters ajansına sızdırılan bir plan taslağına göreyse, ABD Rakka operasyonunda gerektiğinde kullanılmak üzere Kuveyt’e 1000 asker göndermeyi planlıyor. Haberde, yedek asker olarak tutulacak bu birliklerin gönderilmesine henüz kesin karar verilmediği belirtildi.

‘OBAMA STRATEJİSİNDEN KOPUŞ’

  • Plana göre, söz konusu askerler gerektiğinde hızla Suriye’ye girebilmek için gönderilecek. Suriye’ye girip girmeme kararını da, yerel komutanlar verecek. Reuters, bu durumun Obama yönetiminin en ufak adıma Washington’dan karar verme stratejisinden bir kopuş olduğu yorumunu yaptı.

STARS AND STRIPES: RAKKA’YA BİRKAÇ YÜZ ASKER GİTTİ

  • Pentagon’un içinden yayın yapan Stars and Stripes gazetesi de, bu iki haberi teyit etti. Stars and Stripes’ın internet sitesinde yayımlanan bir haberde, ‘birkaç yüz deniz piyadesinin Suriye’ye ağır silahlarla konuşlandığı’ bilgisi yer aldı. Bir yetkili, Kuveyt’e asker gönderildiğini de söyledi.(Duvar)
Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2017, 10:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER