ABD'den kayyum tepkisi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby, “Yetkililere sadece medya özgürlüğüne değil, muhalefeti içeren politik sürece de saygı gösterme çağrısı yapmaya devam ediyoruz” dedi.

ABD'den kayyum tepkisi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, İpek Koza Holding’e kayyum ataması konusunda değerlendirmelerde bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Koza-İpek Grubu’na ait medya kuruluşlarına kayyum atanmasıyla ilgili endişelerini bir kez daha tekrarlayan Kirby, Türkiye’de hükümete yakın basın organlarından birinden gelen, el koymanın yargı kararıyla yapıldığını ve polisin mahkeme kararını uyguladığını savunan bir soru üzerine ise, Türkiye’deki yargı uygulamalarının uluslararası hukuk standartlarına uygun gerçekleşmesi gerektiği uyarısını dile getirdi.

Kirby şöyle devam etti:

“Haberleri gördük. Ve bu haberler bizi endişelendiriyor. Türk yetkililere sadece medya özgürlüğüne değil, muhalefeti içeren politik sürece de saygı gösterme çağrısı yapmaya devam ediyoruz. Türkiye’nin kendi Anayasası’nda güvence altına alınan kendi demokratik değerlerini sürdürmeye devam ettiğini görmek istiyoruz. Bu sadece bizim için değil, asıl Türkiye halkı için önemli. Bu konudaki kaygıları paylaşıyoruz.”

‘Uluslararası hukuka uygun olduğuna emin olmak istiyoruz’

“Biz hükümetin, yargı kuruluşları ve kolluk kuvvetlerinin faaliyetlerinin yargı süreci ve hukuk önünde eşitlik dahil, uluslararası hukuk standartlarına uygun gerçekleştiğinden emin olunmasını sağladığını görmek istiyoruz. Biz görüşlerimizin hem özel toplantılarda hem de kamuoyu önünde bilinmesini sağlamaya devam ediyoruz.”

‘Türkiyeli yetkililere sorun’

“Endişelerimizi ne ölçüde ciddiye aldıklarını Türkiyeli yetkililere sormalısınız ama bu bizim sessiz kalacağımız anlamına gelmez.

Türkiye demokrasisi, demokratik değerleri bizim için önemli ve bunların korunduğunu görmek istiyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2015, 10:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER