ABD'den Türkiye'ye Suriye yanıtı

Pentagon Sözcüsü Binbaşı Sean Robertson, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine karşı tek taraflı harekât düzenleme ihtimalini değerlendirdi: Türkiye bu adımı atarsa, ABD ile Suriye’nin kuzeydoğusunun güvenliğini korumaya yönelik atacakları ortak adımları ve çıkarları tehlikeye girecektir. ABD güvenli bölgenin başarılı olmasını istiyor.

ABD'den Türkiye'ye Suriye yanıtı
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD ile güvenli bölge konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle Suriye’nin kuzeyi için sarf ettiği “Hazırlıklarımızı yaptık, harekat planlarımızı tamamladık… Hem karadan hem havadan bu harekatı yürüteceğiz” sözlerine ABD’den yanıt geldi. Pentagon Sözcüsü Binbaşı Sean Robertson, Türkiye’nin tek taraflı bir adımının kendileri açısından ‘ciddi endişelere yol açacağını’ ve ortak çıkarları tehlikeye atacağını söyledi. Roberton, güvenli bölgeye odaklanılması gerektiği yorumu yaptı.

Erbil’den yayın yapan Rudaw sitesiyle e-posta aracılığıyla bir söyleşi yapan Robertson, “Türkiye’nin Rojava’ya yönelik tek taraflı olası bir operasyonu gerçekleştirmesi durumunda nasıl bir tutum sergileyeceksiniz?” sorusuna, “Bizden habersiz Suriye’de yapılacak her operasyon ciddi endişelere yol açacaktır” yanıtını verdi. Rudaw’ın aktardığına göre ‘tek taraflı bir saldırının Türk-Amerikan çıkarlarına zarar vereceğinin altını çizen’ Robertson, “Türkiye bu adımı atarsa, ABD ile Suriye’nin kuzey doğusunun güvenliğini korumaya yönelik atacakları ortak adımları ve çıkarları tehlikeye girecektir. ABD, hâlihazırda Türkiye ile Suriye’nin kuzeyinde uyguladıkları mekanizmanın başarılı olmasını istiyor” ifadelerini kullandı.

Robertson, “ABD, NATO üyesi Türkiye ile birlikte Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölgenin biran önce oluşturulmasını istiyor. Zamanında ya da daha erken bunu uygulamak istiyoruz” dedi. Robertson, IŞİD’in bölge üzerinde tehdit unsuru olmaya devam ettiğine de dikkat çekerek ‘terör örgütlerinin yeniden ortaya çıkması yönünde büyük tehlikelerin olduğunu’ belirtti. / Rudaw

Güncelleme Tarihi: 08 Ekim 2019, 09:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER