Abdül Aziz Yeni Zelanda'da ikinci katliamı önlemiş

Brenton Tarrant isimli İslam karşıtı saldırganın Yeni Zelanda'da saldırmayı planladığı ikinci camide katliamın, Afgan göçmen Abdül Aziz tarafından engellendiği ortaya çıktı. Silah sesleri duyan Aziz, dışarıya çıkıp Tarrant'ın dikkatini nasıl dağıttığını ve en az 80 kişinin bulunduğu camiye girmesini engellediğini anlattı.

Abdül Aziz Yeni Zelanda'da ikinci katliamı önlemiş
İslam karşıtı Brenton Tarrant, El Nur camisinde katliam yaptıktan sonra arabayla ikinci hedefi olan Linwood camisine gelmişti. Elinde otomatik silahı, üzerinde üniforması vardı. Henüz katliamın haberi duyulmamıştı… Saldırgan Linwood camisine girmek üzereyken, içeride 48 yaşındaki Afgan göçmeni Abdul Aziz durumu fark etti. Eline geçen ilk şeyi – bir kredi kartı POS cihazını- alıp dışarı çıktı; Tarrant’ın dikkatini dağıtarak Linwood’da da bir katliam yaşanmasının önüne geçti…


Yeni Zelandalılar cami katliamında yaşamını yitiren en az 50 kişinin yasını tutarken, trajedinin ortasında bir kahramanlık hikâyesi yaşandığı da ortaya çıktı.

Tarrant El Nur camisinin içine girip oda oda gezerek en az 41 kişiyi katletmiş, saldırıyı Facebook üzerinden canlı yayınlamıştı. Ardından arabasına bindi, yolda insanlara ateş ederek 5 kilometre uzaktaki Linwood camiine gitti. Tarrant’ın caminin dışında yedi kişiyi öldürdüğü ikinci saldırı sırasında, Abdul Aziz’in kendini ortaya atarak saldırganın içeri girmesini engellediği anlar dünya basınında manşetlere taşındı.

POS CİHAZIYLA DIŞARI KOŞTU

Aziz Reuters ile söyleşisinde, caminin dışından ateş açıldığını, çığlıklar duyduğunu söyledi; Tarrant’ı dışarıda ilk gördüğü anda ise polis olup olmadığını konusunda bir an için tereddüt ettiğini anlattı. Aziz, “Üzerinde askeri giysiler vardı. İyi mi kötü bir insan mı olduğunu başta anlamamıştım. Bana küfredince iyi bir adam olmadığını anladım” dedi.

Aziz caminin saldırıya uğrayacağını anlayınca, eline geçen ilk şey olarak bir POS cihazını alıp Tarrant’a doğru koşmaya başladı. Tarrant ise bir başka silah almak için arabasına girdi, bu sırada üzerindeki silahlardan bazılarını da düşürdü.

ARABASININ CAMINI SİLAHLA KIRDI

Aziz ise “Buraya gel, buraya gel” diyerek Tarrant’ın dikkatini dağıtmaya çalıştı. Bu sırada otoparkta arabaların arasına saklandı; Tarrant’ın düşürdüğü silahlardan birini de aldı. Ancak o silah boş çıktı. Tarrant ise ateş ediyor ama arabaların arasına saklandığı için Aziz’i vuramıyordu. Aziz önce kredi kartı makinesini, sonra da yerde bulduğu silahı Tarrant’ın arabasına fırlattı. Silah, arabanın camını kırdı. Aziz, “Silahı bir ok gibi arabasının camına attım. Camı kırıldı. Bu nedenle korktu. Bana küfredip uzaklaştı” dedi. Yeni Zelanda polisi ise Tarrant’ı birkaç dakika sonra arabasının içinde yakaladı…

İMAM: CAMİYE GİRSEYDİ HEPİMİZ ÖLMÜŞ OLACAKTIK

Bu sırada caminin içinde korku dolu anlar yaşanıyordu. Aziz’in 11 ve 5 yaşındaki çocukları babalarına içeriye girmesi için seslenirken, sesleri duyan imam cuma namazını durdurmuş ve içerideki yaklaşık 80 kişiye yere yatmalarını söylemişti. İmam Latef Alabi, Aziz saldırgana karşı koymasaydı Linwood camiinde de çok sayıda kişinin yaşamını yitirmiş olabileceğini söylüyor. Alabi The Guardian gazetesine demecinde, silah sesleri ile bir camın kırıldığını duyduğunu, dışarı baktığında yerde yatan insanlar gördüğünü söyleyerek, “Sonra Aziz ortaya çıktı. Onun peşine düştü ve engellemeyi başardı. Biz böyle kurtulduk. Eğer camiye girebilmiş olsaydı, hepimiz muhtemel ölmüş olacaktık” dedi. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2019, 16:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER