Avusturya'da aşısızlara özel sokağa çıkma yasağı

Avusturya, Covid-19 vakalarının artması nedeniyle sadece aşısızları hedef alan kapanma kararı aldı. 10 gün boyunca, aşı yaptırmayanların sokağa çıkmasına sadece belirli durumlarda izin verilecek.

Avusturya'da aşısızlara özel sokağa çıkma yasağı

Doğu ve orta Avrupa ülkelerindeki korona virüsü vakaları artmaya devam ederken, Avusturya hükümeti sadece aşısızları kapsayan kapanma kararı aldı. Avusturya Başbakanı Alexander Schallenberg, vaka sayılarının rekor seviyelere yükselmesi nedeniyle Covid-19 aşısını tamamlamayanlar için yarından itibaren kısmi sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı.

Dokuz federal eyaletin yöneticileriyle yaptığı görüşmeden sonra basın toplantısı düzenleyen Schallenberg, "Aşılama oranını yükseltmemiz gerekiyor. Oran, utanç verici derecede düşük" dedi. Sağlık Bakanı Wolfgang Mueckstein'in açıkladığı ayrıntılara göreyse, bu kararla birlikte ülkede aşı yaptırmayan kişilerin sadece işe gitmek ve zaruri alışverişler gibi sınırlı sayıda gerekçeyle sokağa çıkmasına izin verilecek. Yasağın ilk olarak 10 gün süreceğini söyleyen Avusturyalı bakan, 12 yaş ve altının bu karardan muaf olacağını da ekledi.

Aşısızlara getirilen sokağa çıkma yasağının yaklaşık 2 milyon kişiyi etkilemesi bekleniyor. Avusturya'da korona virüsü aşılarını yaptıranların oranı yaklaşık yüzde 65 olarak veriliyor. Avrupa'nın batısındaki en düşük aşılanma oranlarından birine sahip olan ülkede, çok sayıda kişinin aşılara mesafeli yaklaştığı belirtiliyor. Parlamentodaki üçüncü büyük parti olan faşist Özgürlük Partisi de aşı karşıtlığını kızıştırıyor.

Sadece aşısızlara yönelik bir kapanmanın uygulanabilirliği de geçtiğimiz hafta sorgulanmıştı. Schallenberg ve İçişleri Bakanı Karl Nehammer ise polisin sıkı kontroller yapacağını açıklamıştı.

Dünya Sağlık Örgütü önceki hafta, Avrupa'nın Covid-19 salgınının yeniden merkez üssü haline gelmekte olduğu uyarısında bulunmuştu. Farklı ülkelerde aşılamaya paralel olarak yeni önlemler planlanırken, kapanma tedbirlerine ilk dönen ülke Hollanda olmuştu. Hollanda'da kısmi kapanma ilan edilmişti. / DUVAR
 

Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2021, 21:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER