Barzani'den Lavrov'a Fırat'ın doğusu için çağrı: Kürtleri koruyun

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin Fırat'ın doğusunda Türkiye'ye yeşil ışık yaktığı gün Erbil'deydi. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin eski başkanı Mesud Barzani Lavrov'la görüşmesinde, 'Rusya'nın devreye girip Suriyeli Kürtleri korumasını' istedi.

Barzani'den Lavrov'a Fırat'ın doğusu için çağrı: Kürtleri koruyun
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Türkiye’ye Suriye’nin kuzeydoğusunda harekat için yeşil ışık yakmasıyla eş zamanlı olarak Irak’a kritik bir ziyaret düzenledi. Lavrov, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) başkenti Erbil’de ve Bağdat’ta çeşitli temaslarda bulundu.


Lavrov Erbil’de IKBY’nin eski ve yeni başkanları Mesud Barzani ve Neçirvan Barzani’yle biraraya geldi. Mesud Barzani’nin ofisinden yapılan açıklamada, Kürt liderin Rusya’dan Fırat’ın doğusu için devreye girmesini ve Suriyeli Kürtleri korumasını istediği belirtildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

‘RUSYA’NIN ROL OYNAMASINI İSTEDİ’

“Başkan Barzani, Suriye’deki Kürtlerin geleceğiyle ilgili endişelerini Rusya Dışişleri Bakanı’na iletti ve Rusya’nın, Suriye’deki Kürt halkının daha fazla acı çekmesine yol açacak bir olay ya da değişimi engellemek için rol oynamasını istedi.”

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro üyesi Hoşyar Zebari de, Mesud Barzani’nin görüşmede ‘Rojava’da insani bir dramın yaşanmasını istemediklerini, bu nedenle Moskova yönetiminin bu konuda tutum almasını’ talep ettiğini söyledi.

ZEBARİ: ORTAK BİR GÖRÜŞTE MUTABIK KALINDI

Görüşmeye katılan Zebari, ‘tarihi’ diye nitelediği görüşmede Irak’a ve enerjiye ilişkin gündem maddelerinin de ele alındığını söyleyip, Mesud Barzani’nin Suriye’ye ilgili talebini şu sözlerle aktardı:

“Rojava’daki gelişmeler de ele alındı, özellikle Fırat’ın doğusunda yaşanan olaylar görüşüldü. Bu konuda da ortak bir görüşte mutabık kalındı. Biz açıkça bölgede yaşanan askeri bir eylemden sonra oluşabilecek istikrarsızlıkta endişe duyduğumuzu dile getirdik. Başkan Barzani o bölgede insani bir dramın yaşanmaması ve yeni bir göç dalgasının oluşmaması için Sayın Lavrov’dan Rusya’nın yetkilerini kullanmasını talep etti.” / Rudaw

Güncelleme Tarihi: 09 Ekim 2019, 12:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER