Beyaz Saray'da af karşılığı rüşvet soruşturması

ABD'de, Başkan Donald Trump tarafından affedilmek için rüşvet teklif etme iddiasıyla bir soruşturma açıldı. Kamuoyuyla paylaşılan belgelerde, başkanlık affı veya cezasının düşürülmesi için rüşvet teklif eden kişinin ismi şu an için açıklanmadı. Trump, soruşturma hakkında "Yalan haber!" demekle yetindi.

Beyaz Saray'da af karşılığı rüşvet soruşturması

ABD Adalet Bakanlığı, Beyaz Saray'da başkanlık affı karşılığında rüşvet iddiasıyla soruşturma başlatıldığını açıkladı. Washington DC'de bir mahkeme tarafından kamuoyuna açıklanan belgelere göre, ismi açıklanmayan bir kişi 'af veya cezasının düşürülmesi' karşılığında 'ciddi miktarda siyasi bağış' teklif etmekle suçlanıyor.

CNN'in haberine göre, mahkemenin açıkladığı 20 sayfalık belgede isimler şu an için gizlendiği için rüşvet vermeyi teklif eden kişi ile Beyaz Saray'da muhatap olduğu kişi veya kişilerin isimleri henüz bilinmiyor. Belgede, iki kişinin, lobici gibi davranarak başkanlık affı için girişimlerde bulunduğu belirtiliyor. Konuyla ilgili olarak ağustos ayında yeri açıklanmayan bazı ofislere yapılan baskınlarda 50 dijital alete el konduğu da aktarılıyor.

Habere göre, Başkan Donald Trump'a doğrudan bir suçlama yöneltilmiyor. Reuters'a isim vermeden konuşan bir Amerikan Adalet Bakanlığı yetkilisi de şu an için herhangi bir hükümet yetkilisi soruşturmanın hedefinde olmadığını söyledi. ABD Başkanı ise Twitter'dan yaptığı açıklamada "Af soruşturması yalan haber!" demekle yetindi.

Trump'ın seçimleri kaybetmesi sonrasında 20 Ocak'ta görevi bırakana dek bir dizi isim af çıkarmak istediği biliniyordu. Trump, Rusya soruşturmasında FBI'a yalan beyan vermekten hüküm giyen eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn'i de geçtiğimiz günlerde affetmişti.

Soruşturma Amerikan kamuoyunda ilgiyle izlenirken, Demokrat Parti'den itidal çağrısı gelmiş durumda. Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi'nin Başkanı Adam Schiff, bu soruşturmanın üst düzey isimlere uzanmayabileceğini söyledi. MSNBC kanalına konuşan Schiff, "Bu, adını hiç duymadığımız ama af isteyen, zengin, bu nedenle de büyük bir bağış yapabilecek bir kişi olabilir" dedi. Schiff, kamuoyunda Trump'a yakınlıklarıyla tanınan ve haklarında çeşitli suçlamalar bulunan önde gelen isimlerin kast edilmiyor olabileceğini belirtti.

Güncelleme Tarihi: 02 Aralık 2020, 11:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER