Biden: ABD, Orta Doğu'dan hiçbir yere gitmiyor

KİK zirvesinde konuşan ABD Başkanı Joe Biden, "ABD, bölgede olumlu bir gelecek ve hepinizle iş birliği inşa etme konusunda kararlı. ABD hiçbir yere gitmiyor" ifadelerini kullandı.

Biden: ABD, Orta Doğu'dan hiçbir yere gitmiyor

ABD Başkanı Joe Biden, Orta Doğu turunun son durağı olan Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) zirvesine katıldı. Biden, KİK liderlerine hitaben yaptığı konuşmada "ABD'nin Orta Doğu'dan kaçmayacağını" söyledi.

Associated Press'in (AP) haberine göre, ABD'nin bölgede istikrarı sağlamayı ve küresel petrol krizini tersine çevirmeye çalıştığını savunan Biden, "Çin, Rusya veya İran tarafından doldurulacak bir boşluk bırakmayacağız" dedi.

Biden, konuşmasında "ABD'nin Orta Doğu ülkelerindeki üslerde konuşlanmaya devam etse de Irak ve Afganistan işgallerinin ardından yeni bir sayfa açıldığını" savundu. ABD Başkanı, "Bugün, bölgede kara savaşları, çok sayıda Amerikan gücünün dahil olduğu savaşlar döneminin devam etmediğini söyleyebilmekten gurur duyuyorum" ifadelerini kullandı.

DW Türkçe'nin haberine göre, konuşmasında Arap liderlere, insan haklarını ekonomik ve sosyal dönüşümün en belirleyici gücü olarak görmeleri çağrısında bulunan Biden, "ABD, bölgede olumlu bir gelecek ve hepinizle iş birliği inşa etme konusunda kararlı. ABD hiçbir yere gitmiyor" dedi. Bu yaklaşım, Biden’ın selefi Donald Trump'ın izlediği "Önce Amerika" odaklı, Orta Doğu'da ABD'nin varlığını azaltmaya yönelik politikadan dönüş olarak değerlendiriliyor.

Joe Biden'ın Orta Doğu'da, ABD'nin dahil olduğu yeni bir dönem başlatmak istediği belirtiliyor. Ayrıca ABD'nin, geçmişte izlediği askeri politikaları aşıp, bölgedeki ülkelerin iç işlerine saygı duyan ancak ekonomik iş birliğinin ve İran'a yönelik endişeler karşısında ortak savunma sistemlerinin geliştirilmesine yönelik gayret sarfeden bir sistem kurmaya çalıştığı uluslararası ilişkiler uzmanları tarafından dile getiriliyor.

Biden zirvede Irak, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) liderleriyle de bir araya geldi, BAE lideri Muhammed bin Zayed Al Nahyan'ı bu yıl Beyaz Saray'ı ziyaret etmeye davet etti. Biden'ın Cidde'de Ürdün Kralı II. Abdullah'la da görüştüğü aktarıldı. ABD Başkanı, Orta Doğu turunu bugün tamamlayarak Washington'a dönecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER