Bloomberg: Pompeo Çavuşoğlu'na 'Görüşmek istiyorsan İstanbul'a gel' dedi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, bu hafta planlanan İstanbul ziyaretine ilişkin yeni bir iddia ortaya atıldı. Buna göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İstanbul'da Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos'la görüşmeyi planlayan Pompeo'yu Ankara'ya da davet etti. Ancak Pompeo bu daveti reddedip Çavuşoğlu'nu İstanbul'a çağırdı.

Bloomberg: Pompeo Çavuşoğlu'na 'Görüşmek istiyorsan İstanbul'a gel' dedi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Türkiye'de sadece Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos ile görüşeceği ziyareti hakkında yeni bir iddia ortaya atıldı. Buna göre Pompeo, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Ankara ziyareti davetini reddetti. Bloomberg'e konuşan bir Türk yetkili, Pompeo'nun Çavuşoğlu'nu görüşmek için İstanbul'a çağırdığını ancak Çavuşoğlu'nun da bunu reddettiğini söyledi.

HANGİ ÜLKELERE GİDECEK?

Pompeo, başkanlık seçimi kaybeden Donald Trump'ın yönetiminin son günlerinde, yedi ülkeyi içeren bir 'veda turu'na çıkıyor. ABD Dışişleri Bakanı, 10 gün sürecek gezide Türkiye'nin yanı sıra Fransa, Gürcistan, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan'ı ziyaret edecek. Türkiye'de hükümet yetkilileriyle biraraya gelmeyecek olan Pompeo, İstanbul'da sadece Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos ile görüşecek. Amerikan Dışişleri yetkilileri, Pompeo'nun gezisi sırasında dini özgürlüklere odaklanmak istediğini söyledi. 

'ANKARA DAVETİNİ REDDETTİ'

Ancak iddiaya göre, Pompeo ile Çavuşoğlu arasında ziyaret öncesi bir gerilim yaşandı. Bloomberg'e konuşan üst düzey bir Türk yetkili, Pompeo'nun Çavuşoğlu'ndan gelen Ankara davetini geri çevirdiğini ve bunun yerine Türk meslektaşını kendisiyle görüşmesi için İstanbul'a çağırdığını söyledi.

'ÇAVUŞOĞLU RAHATSIZ OLDU'

İddiaya göre, Pompeo'nun görevi bırakmasından önce Ankara'ya soğuk yaklaşmasından rahatsız olan Çavuşoğlu, bu öneriyi reddetti. 

Amerikan basınına göre Pompeo, gezisinin diğer duraklarında üst düzey yetkililerle biraraya gelmeyi planlıyor. Pompeo'nun iki gece kalacağı İsrail'de tartışmalı bir adım atarak, işgal altındaki Golan Tepeleri ile Batı Şeria'daki yasadışı yerleşimleri de ziyaret edeceği belirtiliyor. / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER