DSÖ: Libya’daki selde 3 bin 998 kişi hayatını kaybetti

Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Jasarevic “Uydu görüntülerine göre 2 bin 200 bina selden etkilendi. 30 ila 35 bin kişi de yerinden edildi” açıklamasını yaptı.

DSÖ: Libya’daki selde 3 bin 998 kişi hayatını kaybetti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Tarik Jasarevic Libya'da seldeki ölümler ve diğer kayıplara ilişkin son bilgileri paylaştı.

Elde ettikleri bilgileri yerel kaynaklara dayandıran Jasarevic, “Son rakamlara göre, Libya'daki selde 3 bin 998 kişi yaşamını yitirdi, 8 ila 9 bin kişi hala kayıp. Son birkaç gün içinde farklı ülkelerden ekipler tarafından 450 kişinin kurtarıldığını biliyoruz. Uydu görüntülerine göre 2 bin 200 bina selden etkilendi. 30 ila 35 bin kişi de yerinden edildi” dedi.

“Yıkımın boyutu akıl almaz düzeyde”

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Libya Misyon Şefi Yardımcısı Rana Ksaifi, dün çevrimiçi katıldığı BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında, sel felaketinin yaşandığı Libya'daki son duruma ilişkin açıklama yaptı.

Libya'nın doğusunda sel felaketinden etkilenen binlerce kişinin acil yardıma ihtiyacı olduğunu dile getiren Ksaifi, “19 yıldır insani yardım çalışanıyım ve bu tanık olduğum en kötü felaketlerden birisi. Libya'daki yıkımın boyutu akıl almaz düzeyde. Çamura batmış evler gördüm. Binalar, mağazalar, hastaneler ve okullar neredeyse tamamen sular altında kaldı. Binlerce kişi, her şeyini ve özellikle sevdiklerini kaybetti” dedi.

Derne'de 30 bin kişi yerinden edildi

Libya’da BMMYK'ye yaklaşık 50 bin mülteci ve sığınmacının kayıtlı olduğunu belirten Ksaifi, bunların 1000'den fazlasının selden önce de bu bölgelerde yaşadığını söyledi. Ksaifi ayrıca sel felaketinden önce Libya'nın doğusunun ülke içinde yerinden edilmiş yaklaşık 46 bin kişiye ev sahipliği yaptığını kaydetti.

Ksaifi, “Libya'daki sel felaketi, yeni yerinden edilmeleri tetikledi. Selden etkilenenlerin çoğu yerinden edilmiş durumdaydı ve ellerinde hiçbir şey kalmadı. Yalnızda Derne kentinde 30 bin, Ecdebiye kentinde 3 bin kişinin yerinden olduğu tahmin ediliyor” dedi.

Yerel yönetim görevden alındı

Libya'nın doğusundaki Temsilciler Meclisi tarafından atanan hükümet, selin vurduğu Derne'de Belediye Meclisini görevden aldı.

Hükümetin sosyal medya hesabından yapılan yazılı açıklamada, Derne Belediye Meclisinin feshedildiği ve tüm üyeler hakkında soruşturma açıldığı ifade edildi.

Derne'deki selde yıkılan barajların bakımında ihmali olan sorumluların yargılanması talebiyle protesto gösterileri düzenlenmişti.

Ne olmuştu?

Orta Akdeniz'de etkili olan ve 10 Eylül'de Libya'nın doğusunu vuran "Daniel" fırtınası, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sele neden oldu.

Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, sel felaketi nedeniyle 11 Eylül'de ülke genelinde 3 günlük yas ilan etti. Libya Başkanlık Konseyi de kardeş ülkelere ve uluslararası kurumlara sel felaketinden zarar gören bölgeler için yardım çağrısında bulundu.

Libya’nın doğu bölgelerindeki yağış miktarının son "40 yılın en yüksek seviyesinde" olduğu ifade ediliyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER