Dünya nüfusunun yüzde 58'i karantinada

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 58’i karantinada. 110 ülkede 'evde kal' çağrıları yapılıyor.

Dünya nüfusunun yüzde 58'i karantinada
Korona virüsünün yayılmasını engellemeye yönelik önlemler çevresinde dünyada her 10 kişiden altısının evde kendisini karantinaya aldığı ya da almak zorunda kaldığı açıklandı. Verilere göre, bu toplam dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 58’i, yani 4 milyar 500 milyon insan demek.

Mart ayı ortalarında korona virüsünün yayılma hızının artmasından sonra izolasyon önlemleri de pek çok ülkede giderek daha yaygın hale gelmişti. 18 Mart itibarıyla dünya çapında 500 milyon kişinin kendini karantinaya aldığı ya da almak zorunda kaldığı, bu sayının 23 Mart itibarıyla bir milyara, 24 Mart itibarıyla ise 2 milyara çıktığı, 7 Nisan itibarıyla 4 milyarı aştığı kaydedildi.

Bugün itibarıyla 110 ülke ve bölgede 4 milyar 500 milyonu aşkın insan karantinada. Toplam sayının 2 milyar 93 milyonunun 66 ülke ve bölgede alınan önlemler çerçevesinde ise evde kalma mecburiyetinde olanlar var.

HANGİ ÜLKELERDE KARANTİNA UYGULANIYOR?

Şu anda dünya üzerinde karantinanın mecburi ya da tavsiye niteliğinde uygulanmadığı bir bölge ise bulunmuyor. Avrupa’da İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya ve Rusya’nın büyük bölümü; Asya’da ise Nepal, Hindistan, Sri Lanka, Özbekistan, Endonezya’nın başkenti Cakarta ve Filipinler’in yarısında karantina zorunlu tutuluyor.

Irak, İsrail, Ürdün, Lübnan, Suudi Arabistan ile; Fas, Ruanda, Güney Afrika ve Zimbabve ve Nijerya’nın başlıca kentlerinde de izolasyon önlemleri uygulanıyor. Şu anda en fazla can kaybının yaşandığı ülke konumunda olan ABD’nin yanı sıra; Arjantin, Peru, Kolombiya, Venezuela ve Yeni Zelanda’nın büyük bölümünde de halk karantinada. Almanya, Kanada, İran ve Japonya’nın da aralarında bulunduğu 15 ülke ve bölgede halka evde kalmaları tavsiye ediliyor; ancak karantina zorunlu tutulmuyor.

KARANTİNA ÖNLEMERİ HAFİFLETİLİYOR

Diğer yandan kimi Avrupa ülkelerinde izolasyon önlemlerinde gevşeme adımları ufukta göründü. Çek Cumhuriyeti önümüzdeki pazartesiden itibaren bu önlemleri kademeli olarak gevşeteceğini açıklarken; İsviçre 27 Nisan, Fransa da 11 Mayıs itibarıyla önlemleri gevşetecek. Virüsten dolayı Avrupa’da en fazla can kaybının yaşandığı ülke olan İtalya’da da 4 Mayıs itibarıyla izolasyon önlemlerinde kademeli esneme öngörülüyor.

Salgının başlangıç noktası olan Çin’in Wuhan kentinde ise 8 Nisan itibarıyla birkaç mahalle dışında karantina önlemleri sona ermişti. (Kaynak: DW) 

Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2020, 18:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER