Dünya Yunanistan için seferber oldu

Yunanistan'da en az 80 kişinin hayatını kaybettiği yangının ardından dünyadan destek ve dayanışma mesajları yağıyor. Çok sayıda ülke Atina'ya maddi yardım da yaptı.

Dünya Yunanistan için seferber oldu
Yunanistan’daki büyük yangın felaketinin ardından uluslararası camianın sergilediği dayanışma da dikkat çekti. Birçok ülke Atina’ya destek mesajları gönderirken, maddi destek veren ülkelerin sayısı da artıyor.

  • Şu ana dek yangın söndürme faaliyetlerine destek ve maddi yardım gönderen ülkeler ile uluslararası kuruluşlar şunlar: ABD, AB, Fransa, İspanya, Bulgaristan, Makedonya ve Kıbrıs.

ABD DRONE İLE DESTEK VERİYOR

  • ABD Yunanistan’daki yangınların çıkış nedenlerinin araştırılmasına insansız hava araçları (drone) ile destek verirken, Avrupa Birliği de elindeki tüm imkânları yangınların açtığı yaraların kapatılması için seferber etti.
  • Fransa ve İspanya hâlâ devam eden yangınların kontrol altına alınması için Yunanistan’a yangın söndürme uçakları gönderdi.
  • Yunanistan’a ilk andan itibaren yardım sunan ve dayanışma mesajı gönderen bir başka AB üyesi ülke ise komşu Bulgaristan.

KIBRIS’TAN 10 MİLYON EURO

  • Kıbrıs da salı itibarıyla Yunanistan’a 60 kişilik bir itfaiye ve ilk yardım ekibi gönderdi. Bu ekip hâlâ yangın sahalarında Yunanistan’ın ekiplerine destek veriyor.
  • Kıbrıs ayrıca dün Bakanlar Kurulu kararıyla Yunanistan’a 10 milyon euro bağışladı.

MAKEDONYA DA BAĞIŞ YAPTI

  • Daha küçük ölçekteki bir mali yardım da Yunanistan’ın kuzey komşusu Makedonya’dan geldi. Yunan medyasına göre Üsküp, yangınzedelerin ilk ihtiyaçlarının karşılanması için Atina’ya 97 bin euro hibe ediyor.

BAŞSAĞLIĞI MESAJI YAĞIYOR

Diğer yandan, Atina’ya yurt dışından destek mesajları yağmaya da devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Atina’ya mesaj gönderen ülkeler şunlar: Sırbistan, Litvanya, İrlanda, İsviçre, Gürcistan, Hollanda, Macaristan, Arnavutluk, Avusturya, Britanya, Türkiye ve Norveç. Türkiye, büyük yangınların ilk anından itibaren Yunanistan’a yardım sunmaya hazır olduğunu açıklamıştı.

Filistin Yönetimi de Atina’daki Elçiliği kanalı ile Yunanistan halkına duygu dolu bir dayanışma mesajı gönderdi.  Mesajda, Filistin’in elindeki tüm imkânlarla Yunanistan’a yardım etmeye hazır olduğu vurgulandı. Ayrıca Uluslararası Olimpiyat Kurulu ve Avrupa Komisyonu gibi oluşumların başkanlıkları da Atina’ya destek ve dayanışma mesajı gönderdi.

KYB’DEN MESAJ

Yunanistan’a bir başsağlığı mesajı da Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden geldi. Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) bir mesajla Yunanistan halkına başsağlığı diledi. KYB, Yunanistan’a ‘yoldaşlar’ diye seslendiği birlik mesajında, bu zor saatlerde Yunanistan’ın yanında olduğunu vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 27 Temmuz 2018, 11:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER