Erbil'de düzenlenen 'İsrail'le normalleşme' konferansı kriz çıkardı

Erbil'de çok sayıda Arap aşiret üyesinin katılımıyla düzenlenen 'İsrail'le normalleşme' konferansı Irak'ya krize yol açtı. Katılımcılar hakkında tutuklama kararı alındı.

Erbil'de düzenlenen 'İsrail'le normalleşme' konferansı kriz çıkardı

İsrail'in bir dizi Arap ülkesiyle ilişkilerinin normalleştiği bir dönemde, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) başkenti Erbil'de bir grup Arap katılımcının düzenlediği 'İsrail'le normalleşme' konferansı kriz yarattı. Konferansa Irak'ın çeşitli kesimlerinden tepki gelirken, Kürdistan Yönetimi Başkanlığı toplantının kendi bilgi ve onaylarının dışında düzenlendiğini açıkladı. Son gelişme olarak, Irak Yüksek Yargı Konseyi'nin konferansa katılanlar hakkında tutuklama kararı verdiği haberi geldi.

SÜNNİ VE Şİİ AŞİRET ÜYELERİ KATILDI

New York merkezli Barış İletişimi Merkezi'nin organize ettiği konferans cuma günü Erbil'de, 'Barış ve İyileşme' temasıyla düzenlendi. Bazı Sünni ve Şii Arap aşiretlerin üyelerinin katıldığı toplantıda Bağdat yönetiminin de, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn gibi İsrail'le normalleşme sürecine girmesi için çağrıda bulunuldu.

Ancak bu toplantı ülkede kısa sürede kriz yarattı. Çeşitli Sünni, Şii, Kürt ve Türkmen siyasi gruplar tepki gösterirken, toplantıya katılan Şeyh Visam el-Hardan'ın Sünni aşireti kamuoyundan özür diledi.

MERKEZİ YÖNETİMDEN TEPKİ

Bağdat'taki merkezi hükümet ise toplantıyı 'yasadışı' olarak niteleyerek reddettiğini açıkladı; "Normalleşme fikrinin ortaya atılması yasal, anayasal ve siyasi olarak kabul edilemez. Irak hükümeti, adil Filistin davasına, Filistin halkının haklarının savunulması, Filistin devletinin başkentinin Kudüs olması ve siyonist saldırıların son bulması gerektiği konusundaki Irak’ın tarihi ve değişmez tavrını daha önceleri ifade etmiştir" ifadelerini kullandı. Irak Cumhurbaşkanlığı da ayrı bir açıklama yaparak toplantıyı kabul etmediğini, Bağdat'ın Filistin davasına bağlı olup İsrail'le normalleşmeyi kategorik olarak reddettiğini duyurdu.

ERBİL: ONAYIMIZ ALINMADI

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanlığı da yazılı bir açıklama yaparak, toplantının kendilerinin onayı ve bilgileri dışında düzenlendiğini belirtti. "Konferansın bakış açısı IKBY'nin bakış açısını ve politikalarını yansıtmamaktadır. IKBY, bu toplantının nasıl düzenlendiğinin takipçisi olmak için gerekli önlemleri alacaktır" denildi.

Son olarak, Irak Yüksek Yargı Konseyi konferansa katılan kişiler hakkında tutuklama kararı aldı. 

İsrail Başbakanı Naftali Bennett ise konferansı memnuniyetle karşıladığını belirterek normalleşme çağrısının halktan geldiğini savundu. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER