Esad Irak sınırında

Suriye ordusu ve İran destekli milisler, El Tanf bölgesi yakınında Irak sınırına ulaştı. Bölgeyi kontrol altında tutmak isteyen ABD geçen hafta hava bombardımanı düzenlemişti.

Esad Irak sınırında
 Suriye ordusu, IŞİD’i ülkenin güneydoğusunda ABD’yle gerilim konusu olan Tanf bölgesi çevresinden temizleyerek Irak sınırına 2015’ten bu yana ilk kez ulaştı. Suriye Devlet ajansına konuşan Esad yönetimi yanlısı bir komutan, “Ordunun ilk birlikleri ve müttefikleri, Tanf’ın güneydoğusunda Suriye-Irak sınırına ulaştı. Bu, herkese bir mesajdır” dedi. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de onlarca askerin sınıra ulaştığını duyurdu.


Söz konusu bölge, Şam açısından Irak’a ve dolayısıyla İran’a açılan stratejik bir tedarik rotası olma özelliği taşıyor. Suriye ordusu, nüfusun yoğun olmadığı çöllük alanı askeri öncelik olarak belirlemişti. Bölgenin kuzeyindeki üste IŞİD karşıtı yerel güçleri eğiten ve Suriye-Irak sınırını kontrol etme eğilimini gizlemeyen ABD’yse, Suriye ordusunun ilerleyişini durdurmak için son haftalarda üç hava saldırısı düzenlemişti. İranlı milislerin de yer aldığı Esad yanlısı ittifak ise saldırıların sürmesi ve Washington’ın ‘kırmızı çizgi’leri aşması halinde ABD mevzilerini hedef alma tehdidinde bulunmuştu. 

Güncelleme Tarihi: 10 Haziran 2017, 14:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER