Meclis telefonları 'güvenlik' gerekçesiyle yenilendi

TBMM’nin Ulus’taki telefon santrali Meclis yerleşkesine taşındı. Meclis içindeki binlerce sağlam telefon da yenisiyle değiştirildi. Yenilemeye gerekçe olarak 'güvenlik' gösterildi.

Meclis telefonları 'güvenlik' gerekçesiyle yenilendi
Meclis’in telefon santrali ve tüm telefon cihazları güvenlik gerekçesiyle yenilendi. Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, kapalı devre çalışan yeni sistem sayesinde telefon görüşmelerinin ‘gizlilik güvenliği’nin üst seviyede olacağını söyledi.


CHP Milletvekilleri Zeynep Altıok Akatlı, Gürsel Tekin ve Mahmut Tanal, Meclis’in yenilenen telefonlarını Meclis gündemine taşıdı. CHP Milletvekilleri Meclis Başkanlığı’na verdikleri önergelerde binlerce sağlam telefonun neden değiştirildiğini, bu değişikliğin maliyetini ve kullanıma sunulan yeni telefonların dışarıdan dinlemeye karşı güvenlik kontrollerinin yapılıp yapılmadığını sordu.

Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın verdiği yanıtta telefonların açık ihale ile yenilendiğini gerekçesinin ise güvenlik olduğunu belirterek şunları söyledi: “TBMM İdari Teşkilatı tarafından mutat olarak yenilenen ses paketi, açık ihale yapılmak suretiyle rekabete açılmıştır. Yapılan ihale ile telefonlar ve telefon santrali değiştirilmiştir. Daha önce TBMM Külliyesinin kendisine ait bir santralı olmadığından ve Ulus’taki Telekom Santrali kullanıldığından güvenlik gerekçesiyle santralin Külliye içine taşınmasına karar verilmiştir.”

KAMU MENFAATLERİ KORUNDU

Maliyet sorularına da yanıt veren Meclis Başkanvekili Aydın, bu sistemin uzun vadede daha kârlı olacağını savunarak şunları söyledi: “Eski telefonların çalışması için ödenmesi gereken lisans ücreti yüksek. Lisans alınsa bile bazı fonksiyonlar çalışmayacaktı. O nedenle daha fonksiyonlu, sağlam ve güvenli yeni telefonlarla ödenecek lisans ücretinin önüne geçildi. Yapılan ihaleyle önceki yıllarda ses hizmetine ödenen bedelde artış olmadı. Aynı hizmetin alınmasına ilaveten IP telefon altyapısı kuruldu ve telefon cihazları ihale kapsamında bedelsiz olarak değiştirildi. Dolayısıyla kamu menfaatleri korundu. Ayrıca santral Külliye içine alındığından bundan sonraki ihalelerde santral ve sistem kurulduğu için sabit telefon hizmeti için ödenen bedel daha da düşecektir.”

TELEFONLARIN GÜVENLİĞİ ÜST SEVİYEDE

Meclis Başkanvekili Aydın, telefonların güvenliğiyle ilgili sorulara da, “Telefonlarla ilgili güvenlik tedbirleri alınmıştır ve gerekli testler yapılmaktadır. Kapalı devre çalışan bu sistem sayesinde telefon görüşmelerinin gizlilik güvenliği üst seviyede olacaktır” dedi. / Duvar

Güncelleme Tarihi: 12 Haziran 2017, 11:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER