Fransız bakan canlı yayında istifa etti: Yalnız hissediyorum!

Fransa'da Çevre Bakanı canlı yayında istifa etti. Bakan istifaya gerekçe olarak 'lobicileri' gösterdi

Fransız bakan canlı yayında istifa etti: Yalnız hissediyorum!
Fransa Çevre Bakanı Nicolas Hulot katıldığı radyo programının canlı yayınında istifa etti. Hulot, görevden ayrılma sebebi olarak olarak lobilerin iktidardaki varlığını ve küresel ısınmayla mücadele için alınması önlemler konusunda yetersiz kalınmasını gösterdi.


“Tüm bilimsel çalışmalar bir faciayla karşı karşıya olduğumuzu ortaya koyarken, bu konuyu nasıl umursamadığımızı, nasıl harekete geçmediğimizi anlamıyorum” diyen Hulot hükümetteki memnuniyetsizliğini, “kaynaklarımız tükeniyor, canlı çeşitliliği her geçen gün azalıyor ve bu her zaman öncelikli bir sorun olarak algılanmıyor” şeklinde açıkladı.

Hükümette kendisini tamamen yalnız hissettiğini söyleyen Hulot radyo sohbeti devam ederken, “Şu anda hayatımın en zor kararlarından birini veriyorum ve istifa ediyorum” dedi.

‘ÇEVRE SORUNU NASIL EN SON ÖNCELİK OLABİLİR’

2015’te, “Paris’te düzenlenen COP 21 İklim Zirvesi’nin ardından çevre sorunlarına bugün hâlâ nasıl en son öncelik muamelesi yapılır?” diye soran Hulot, dünya genelinde iklim değişikliğine ve çevre sorunlarına yeterli önemin verilmediğini kaydetti. Eski Fransız çevre bakanı tüm dünyada eğilimin, karşı karşıya kaldığımız çevre sorunlarına neden olan ekonomik modelleri geride bırakmak yerine sürdürme ve hatta yeniden canlandırma olduğundan yakındı.

Gazetecilerin neden istifa ediyorsunuz sorusuna, “lobicilerin iktidar çemberindeki varlığı yüzünden” diye cevap veren Hulot, “İktidar kimde? Ülkeyi kim yönetiyor?” dedi. Hulot, uzun süredir devam eden hükümetteki memnuniyetsizliklerinin ardından ülkede avcılık üzerine yapılacak reformların tartışıldığı pazartesi akşamki toplantıya avcılık lobisinin güçlü isimlerinden Thierry Coste’un katılmasının bardağı taşıran son damla olduğunu söyledi. Hulot’nun istifa açıklaması da hükümetin avcılık yasasındaki belli düzenlemeleri gevşettiğini açıklamasının ardından geldi.

İstifa etmenin en doğru karar olduğuna bu toplantının ardından ikna olduğunu belirten 63 yaşındaki siyasetçi, “Toplantıya bir lobicinin katılması, lobilerin iktidar çemberindeki varlığının bir göstergesiydi. Bu tartışılması gereken bir demokrasi sorunu” dedi.

‘İSTİFA EDECEĞİMİ KİMSEYE SÖYLEMEDİM’

Eski bir televizyon sunucusu ve çevre aktivisti olan Hulot istifa kararını France Inter devlet radyosuna verdiği canlı bir mülakatta açıkladı ve bu kararından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a bahsetmediğini belirtti. Hükümet sözcüsü Benjamin Griveaux da Hulot’un özellikle ilk yılında çok sayıda başarılara imza attığı halde neden istifa ettiğini anlayamadığını söyledi.

“Yakın çevrem dahil hiç kimsenin haberi yok” diyen Hulot görevden ayrılmayı neden seçtiğini, “Bu almam gereken en zorlu, en acımasız ve aynı zamanda en sorumluluk sahibi karardı. Eğer istifa etmeseydim, bu yıllardır savunduğum hiçbir şeye inanmıyorum demek olurdu” ifadeleriyle anlattı.

Uzmanlar bu adımın büyük bir ihtimalle kabinede bir değişim zincirine yol açacağı ve Avrupa seçimleri öncesinde Macron yönetimine büyük bir darbe vuracağı görüşünde. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 29 Ağustos 2018, 21:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER