4 bakandan AB açıklaması: Engel çıkarılmasın!

Reform Eylem Grubu Toplantısı'ndan sonra açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Çabalarımızın karşılığını almak istiyoruz, önümüze siyasi engeller çıkarılmasını istemiyoruz" dedi.

4 bakandan AB açıklaması: Engel çıkarılmasın!
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katılımıyla 4’üncü Reform Eylem Grubu Toplantısı yapıldı. Son toplantı 11 Aralık 2015’te yapılmıştı.

ÇAVUŞOĞLU: AB’DEN BEKLENTİLERİMİZ VAR

Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı’nda gerçekleşen toplantının ardından basın açıklaması yapıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Vize serbestisi konusunda geriye kalan 6 kriter konusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. AB’den beklentilerimiz var. Çabalarımızın karşılığını almak istiyoruz, önümüze siyasi engeller çıkarılmasını istemiyoruz” dedi.

“AB’den terörle mücadelede daha fazla destek vermesini istiyoruz, işbirliği bekliyoruz” diyen Çavuşoğlu, ” AB’ye üye olalım olmayalım reform AK Parti iktidarının önceliği olmuştur. Yeni sistemde de reformlar devam edecek” diye konuştu.

GÜL: DAHA FAZLA İNSAN HAKLARI ÇALIŞMASI YAPACAĞIZ

Çavuşoğlu’ndan sonra konuşan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Adalet Bakanlığı olarak AB ve AİHM nezdinde her türlü projelerle, işbirliği ve diyaloglarla çok önemli işbirliğimiz olduğu ortadadır. Yargıya güvenin artacağı ve hızlanacağı dönem olacaktır önümüzdeki dönem” dedi.

Yargı reformu strateji belgesinin Kasım ayında yenileneceğini söyleyen Gül, “AB ile diyalogları sürdürerek bu ortak çalışmaları sürdüreceğiz. Daha fazla özgürlük ve insan haklarını oluşturacak çalışmaları gerçekleştireceğiz. Bu sürede AB ile ilişkileri geliştirmeyi umuyoruz. Daha fazla özgürlük daha fazla insan hakları çalışması yapacağız” ifadelerini kullandı.

ALBAYRAK: ALMANYA VE FRANSA’NIN SİYASİ DESTEĞİNİ ALDIK

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da toplantıda Gümrük Birliği ve vize serbestisi konularının ele alındığını söyledi.

ABD ile yaşanan gerileme değinen Albayrak, “10 Ağustos tarihi ile ekonomimiz hedef alındı. Gerginlik en üst seviyeye çıktı. AB, Almanya ve Fransa başta olmak üzere müttefiklik ruhuna uygun açıklamalar geldi” dedi.

ABD’nin yaptırımlarına karşı Almanya ve Fransa’dan destek geldiğini dile getiren Albayrak, “ABD’nin yaptırımları sonrası ülkemiz ekonomik anlamda çok fazla saldırıya uğrayan bir konumda yer aldı. Fransa, Almanya gibi ülkelerin siyasi desteğini aldık” şeklinde konuştu.

“Bankalarımızla birlikte reel adımlar atmaya başladık” diyen Albayrak, şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz yılın dış ticaret açığından yüzde 33 gerileme görüyoruz. Cari açığımızdaki iyileşme ekonomik dengelenme stratejimiz, realize olmaya başladı. 5.5 milyon mükellefimizden, 60 milyardan fazla rakama yapılandırıldı. Bankalarımız ve reel sektörümüzle birlikte ortak adımlar atmaya başladık. Bugün açıklanan ihracat ve ithalat rakamları oldukça pozitif bir gösterge ortaya koydu. Türk ekonomisinin en önemli sorunlarından biri olan cari açığı azaltma en önemli hedeflerimizden biridir.”

SOYLU: REFORM İRADESİNE SIMSIKI SARILAN ANLAYIŞI SÜRDÜRECEĞİZ

Toplantının olumlu geçtiğini aktaran İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Türkiye, AB taahhütlerini yerine getirmek için mücadele etmektedir. Göç ile geri gönderme merkezlerimiz, hem kamplarımız yüz akı noktadadır. Bununla ilgili çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Türkiye bu mücadelesini sürdürmese inanıyoruz ki Avrupa ciddi bir tehdit altında kalacaktır.” dedi.

Türkiye’nin sınır güvenliği ve uyuşturucuyla mücadelede önemli adımlar attığını belirten Soylu, “Ne Türkiye eski Türkiye’dir ne AB eski AB’dir. Avrupa Birliği konusundaki adımlarımız aynı şekilde atılmaktadır. Biz de diğer bakanlıklarımız gibi, bu konuda reform iradesine sımsıkı sarılan anlayışı kendi çerçevemizde devam ettireceğiz” diye konuştu.

GÜL: İNSAN HAKLARIYLA İLGİLİ ÇEKİNCELERİMİZİ KALDIRDIK

Avrupa Birliği’yle müzakerelerde yargıda reform konusu hakkındaki bir soru üzerine Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “OHAL’i kaldırdık. İnsan hakları ile ilgili hükümet olarak bazı çekincelerimiz vardı. Bunları kaldırdık. Bunu da AB’ye bildirmiş olduk. OHAL sürecinde kurduğumuz OHAL komisyonu AB ile işbirliği ile işini yaptı. Türkiye OHAL sürecinde hukuktan taviz vermemiştir. AİHM nezdinde Türkiye’nin şikayet edildiği insan hakları ihlali müracaatlarının son 15 yıldaki en düşük seviyesindedir. Reformlarımızı artıracağız” diye yanıt verdi.

SOYLU: HUKUKA BAĞLIYIZ YOKSA BİZİ LİNÇ EDERLERDİ

“Terörle mücadele konusunda AB üyesi ülkelerle yürütülen süreçten memnun musunuz?” sorusu üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu,

“Türkiye terör açısından çok kritik bir bölgede. FETÖ konusunda maalesef AB’den aynı samimiyeti göremiyoruz. AB ile işbirliğimiz devam etmektedir. Milyonlarca insan bir yerden bir yere göç etti. Bu insanların birçoğunun kimliğini, kim olduğunu bilemiyoruz. DEAŞ konusunda Türkiye görevini fazlasıyla yerine getirmiştir. Terör sadece bizim değil, herkesin sorunudur. Türkiye düzensiz göçte nasıl başarı ortaya koyuyorsa, terörle mücadelede de hukuka bağlı mücadele sürüyor. Yoksa bizi linç ederlerdi çok açık ve net. Çifte standartla karşı karşıyayız.”

ÇAVUŞOĞLU: AVUSTURYA BAŞKANLIĞINDA YENİ FASIL BEKLEMİYORUZ

AB ile olan sorunların giderilmesi için hangi adımların atılacağı sorulan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Avusturya dönem başkanlığında yeni fasılların açılmasını beklemiyoruz gerçekçi olalım. Ama sonuç alabileceğimiz maddeler var. Bunlardan biri vize serbestisi. Gümrük Birliği’nin güncellenmesiyle ilgili olarak toplantıların yeniden başlaması lazım. Darbe girişiminden sonra AB, AB Komisyonu tarafından anlamayanlar oldu. Biz bu süreçten çıkabiliriz. AB arayış içinde. Biz de Türkiye’nin fikirlerini aktaracağız. Bu konudaki vizyonumuzu paylaşacağız” dedi.

Çavuşoğlu, bir sonraki Reform Eylem Grubu toplantısının Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün ev sahipliğinde 11 Aralık’ta gerçekleştirileceğini söyledi. (DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 30 Ağustos 2018, 17:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER