Gysi: Obama ve Merkel IŞİD için Erdoğan'ı ne zaman uyaracak?

Almanya'da " Kürtlere silah verilmeli mi?" tartışması kızışırken Sol Parti Grup Başkanı Gregor Gysi "Katar ve Suudi Arabistan IŞİD'e para veriyor, bu ülkelere de Almanya silah satıyor.

Gysi: Obama ve Merkel IŞİD için Erdoğan'ı ne zaman uyaracak?
Almanya'da " Kürtlere silah verilmeli mi?" tartışması kızışırken Sol Parti Grup Başkanı Gregor Gysi "Katar ve Suudi Arabistan IŞİD'e para veriyor, bu ülkelere de Almanya silah satıyor. Obama ve Merkel IŞİD'çilerin geçişine izin veren Türkiye'ye bunu yapmamasını artık ne zaman söyleyecek?" dedi. Gysi PKK yasağının kalkması konusunun da artık gündeme gelmesini istedi.


IŞİD çetelerinin Şengal'e saldırı ve katliamlarının ardından Almanya'da başlayan "Kürtlere silah verilmeli?" tartışması kızıştı. Başbakan Merkel'in partisi CDU'lu parlamenter ve Karl-Georg Wellmann'ın peşmergeleri kast ederek "Almanya Kürt ordusunun silahlanmasına yardımcı olmalı" önerisine partili arkadaşları karşı çıkıyor. Dün "Deutschlandfunk" radyosuna konuşan Wellmann hükümete "Kürtleri yalnız bırakmamalıyız" çağrısı yapmıştı.

Federal Meclis'in Dışişleri Komisyonu Başkanı Norbert Röttgen ise çatışma bölgesine silah gönderilmesinin silah ticareti yasalarını çiğneme anlamına geldiğini söyledi. Ancak federal hükümetin AB ile birlikte IŞİD'in teröristlerinin bölgedeki siyasi desteğinin kesilmesi için aktif şekilde çalışması gerektiğini belirten CDU'lu politikacı Irak'a insanı yardımların yapılmasını istedi.

Hıristiyan demokratlar arasında başlayan tartışmaya son noktayı ise CDU Grup Başkan Yardımcısı Andreas Schockenhoff koydu. BM'nin müdahalesi çerçevesinde Federal Kürdistan Yönetimi'ne silah verilebileceğini söyleyen Schockenhoff  "BM'nin görevi çerçevesi Alman ordusu da bölgeye giderek yardımın güvenli şekilde ulaşmasını sağlayabilir" dedi.

‘ERDOĞAN NE ZAMAN UYARILACAK?’

Ana muhalefet partisi Sol Parti'den ise hükümete ciddi uyarılar geldi. Devlet televizyon kanalı ARD'nin "Yaz söyleşileri" programına katılan Sol Parti Grup Başkanı Gregor Gysi Almanya'nın Kürt sorununa ilişkin tavrının değişmesi gerektiğini söyledi. IŞİD'in saldırılarının bir felaket olduğuna ve savaş olmadan IŞİD'in engellenmesinin mümkün olduğuna dikkat çeken Gysi "Savaşın krizleri çözmediğini tersine krizleri derinleştirdiğini artık öğrenmemiz gerekir" dedi.

Bölgedeki özgürlük hareketlerinin desteklenmesi gerektiğini söyleyen Gysi Almanya'nın PKK yasağını kaldırmasını konusunu da gündeme gelmesi istedi. Katar ve Suudi Arabistan'ın IŞİD'e para yardımında bulunduğuna dikkat çeken Gysi "Bu her iki ülkeye Almanya silah veriyor. Ayrıca NATO üyesi Türkiye de IŞİD üyelerinin Suriye ve Irak'a geçişine izin veriyor. Bu bir skandaldır, Türkiye'ye bunu yapmaması gerektiğini ne zaman söyleyeceğiz?" diye konuştu.

Almanya'nın hiç bir kriz bölgesine ve diktatörlere asla silah satmaması gerektiğini söyleyen Sol Parti'nin önemli isimlerinden olan Gysi "Almanya Cezayir'e panzer üretmesi için parça veriyor. Bu panzerlerin nereye gittiğini bilmiyoruz? Ayrıca tekrar söylüyorum; NATO üyesi olan Türkiye'nin IŞİD üyelerinin geçişine izin vermesi beni çok kızdırıyor. Obama ve Merkel bu konuda Erdoğan'ı ne zaman uyaracak?" diye sordu.

Benzer bir çağrı Sol Parti Eşbaşkanı Katja Kipping'den de geldi. Türkiye'nin IŞİD üyelerinin Suriye'ye geçmesine göz yumduğuna dikkat çeken Kipping Rojava'daki özerkliğin güçlendirilmesi ve korunması gerektiğini söyledi. Berlin'de düzenlediği basın toplantısında konuşan Sol Parti lideri Kipping üçüncü bir Irak savaşının çözüm olmadığını savundu.

Kipping HDP'nin Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ı Pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki başarısından dolayı da kutladı. Demirtaş'ın yüzde 10 civarında aldığı oyun büyük bir başarı olduğunu söyleyen Kipping "Desteklediğimiz aday olan Sayın Demirtaş'ın aldığı oy oranı bizi sevindirmiştir" dedi. 

Güncelleme Tarihi: 12 Ağustos 2014, 14:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER