İngiltere'de son 48 saat: Aşılar nasıl alınacak, nasıl yapılacak?

Pfizer/BioNTech aşısına ilk onayı veren İngiltere, aşılamaya bu hafta başlamayı planlanıyor. Hükümet, ilk dozların salı günü yapılacağını açıkladı. Sağlık Bakanlığı da ülke çapındaki doktorları bilgilendirmeye başladı.

İngiltere'de son 48 saat: Aşılar nasıl alınacak, nasıl yapılacak?

Pfizer/BioNTech aşısına acil kullanım onayı veren ilk Batılı ülke olarak İngiltere'de aşılamanın bu hafta başlaması planlanıyor. İngilitere hükümeti, aşıların ülkeye nasıl getirileceği ve nasıl uygulanacağı konusundaki planlarını açıkladı.

ÖNCE YAŞLILARA YAPILACAK

Hükümetten yapılan açıklamaya göre, ilk dozlar salı günü yapılmaya başlanacak. Ulusal Sağlık Sistemi (NHS), 80 yaş üzerindeki vatandaşlara, ön cephede çalışan sağlık sistemlerine, bakım evlerinde kalan yaşlılara ve buralarda çalışan kişilere öncelik verecek.

İLK HAFTA 800 BİN DOZ GELECEK

İngiltere, iki doz halinde uygulanan Pfizer/BioNTech aşısından toplamda 40 milyon doz sipariş etmişti. 67 milyon nüfuslu ülkede böylece 20 milyon kişinin Pfizer/BioNTech aşısı olması beklenirken, ilk haftada 800 bin dozun ülkeye ulaşması planlanıyor.

İLK DOZLARA KALİTE KONTROLÜ YAPILIYOR

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Belçika'da üretilen aşının ilk dozları ülkeye geldi ve kalite kontrolünden geçirilmek üzere, ülke çapında güvenli noktalarda muhafaza edilmek üzere dağıtıldı.

BREXIT ENGELİNE KARŞI ORDU DEVREYE GİRECEK

Hükümetin, Avrupa Birliği'nden (Brexit) ayrılma süreci nedeniyle AB içinde gecikme yaşanmaması adına aşıların kalan dozlarını askeri uçaklarla taşımayı planladığı da belirtildi.

50 HASTANEDE YAPILACAK

Pfizer/BioNTech aşısının -70 derecede tutulma gerekliliği ve normal bir buzdolabında sadece beş gün bozulmadan durabilmesi nedeniyle, ayrıntılı bir hazırlık da yapıldı. İngiltere Sağlık Bakanlığı, aşının bu nedenle önce ülke çapında 50 hastanede yapılacağını açıkladı. Her bir aşının dondurucudan çıkarıldıktan sonra çözülüp uygulamaya hazır hale gelmesi için birkaç saat gerekeceği konusunda doktorlara bilgilendirme yapıldı.

1000'DEN FAZLA AŞI MERKEZİ KURULACAK

Aile hekimlerine de, 14 Aralık'tan itibaren aşı yapmaya hazırlıklı olmaları için talimat verildi. Buna göre, ülke çapında 1000'den fazla aşı merkezi kurulacak ve yerel doktorlar kendi klinikleri yerine bu merkezlerde toplu olarak aşılama hizmeti verecek.

PAKETLERİN BÖLÜŞTÜRÜLMESİ ÖZEL ONAYA BAĞLI

Aşı kutularının her birinde beşerli paketler halinde 975 aşının bulunduğu, bu kutuları açıp aşıları bölüştürmek için de özel onay gerekeceği belirtildi. 

'KRALİÇE DE OLACAK'

İngiltere'de kraliyet yanlısı basın da, 94 yaşındaki Kraliçe Elizabeth ile 99 yaşındaki eşi Prens Philip halkı teşvik etmek için kamuoyuna kendilerinin de aşı olduklarını duyuracağını yazdı. / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER