Covid'de ölüm riskini hesaplayan test geliştirildi

Covid-19 hastalarında ölüm riskini hesaplayan bir kan testi geliştirildi. Protein değerleri üzerinden yapılan ölçümle, hastaların yoğun bakıma ihtiyaç duyup duymayacağının öngörülebildiği ve testin sağlıkçılara tedavi süreçlerinde yardımcı olabileceği belirtildi.

Covid'de ölüm riskini hesaplayan test geliştirildi

Korona virüsü hastalarının ölüm riskini ve yoğun bakıma ihtiyaç duyup duymayacağını ölçmek için bir kan testi geliştirildi. Araştırmacılar, kan testiyle yapılan protein analizinin bağışıklık tepkisinin bir 'dijital resmini' çıkardığını söyledi.

Almanya'da Charite Hastanesi'nin Biyokimya Enstitüsü Başkanı Prof. Markus Ralser'in liderliğinde yürütülen çalışmada, Covid-19 hastalarının kanında semptomların ciddiyetine bağlı olarak değişiklik gösteren 27 protein tanımlandı. Bu 'protein imzasıyla', hastalığın seyrinin tahmin edilip edilemeyeceğini anlamak için 160 hasta incelendi.

TEDAVİLERİN KARAR AŞAMASINDA DA FİKİR VEREBİLİR

Geliştirilen kan testinin, tedavi süreçlerinin karar verme aşamasında sağlık görevlilerine de yardımcı olabileceği ve hangi hastaların yoğun bakım ünitesine bağlanması gerektiği konusunda fikir verebileceği belirtildi. Hastalığı ağır geçiren kişilerde yoğun bakım tedavisinin hayati önem taşıdığını söyleyen Prof. Ralser, "Şiddetli Covid'de her gün önemlidir, yoğun bakıma ihtiyacı olan kişilerin bunu mümkün olan en kısa sürede alması gerekir çünkü bu hayatta kalma şanslarını büyük ölçüde artırır" dedi.

'KÖTÜYE GİTME RİSKİ TAŞIYANLAR İÇİN DE İŞARETÇİLER VAR'

Ön basım aşamasında olan ve henüz hakem incelemesine tabi tutulmayan çalışmanın baş yazarı Prof. Ralser, "[Bu test yoluyla] Hangi hastanın oksijen veya ventilatör desteğine ihtiyaç duyup duymayacağını oldukça doğru bir şekilde öngörebiliyoruz. Bunun yanı sıra başlangıçta hafif semptom gösteren ancak kötüye gitme riski taşıyan kişiler için de işaretçilerimiz var" ifadelerini kullandı. Önümüzdeki haftalarda kan testinin İngiltere, ABD ve Almanya'daki hastanelerde denenmesi planlanıyor. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 07 Aralık 2020, 21:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER