Irak Cumhurbaşkanı: Türkiye çekilsin!

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Türkiye ile yaşadıkları Şengal gerilimini değerlendirdi. Masum, 'Şengal'in ikinci bir Afrin olmasından' endişelendiklerini söylerken, Türkiye'ye Başika'dan çekilme çağrısı yaptı.

Irak Cumhurbaşkanı: Türkiye çekilsin!
Türkiye’nin Afrin harekâtını Irak’a genişletme sinyalinin ardından, Irak siyaseti de Şengal’i (Sincar) tartışıyor. Irak’ın Kürt Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Afrin’de yaşananların Şengal’de tekrarlanmamasından endişe duyduklarını söyledi. Masum, IŞİD’le savaşın son bulması nedeniyle ‘Türkiye’nin Başika’daki askerlerini çekmesi gerektiği’ görüşünü de paylaştı.


‘ENDİŞE VAR AMA ÇATIŞMA ÇIKMAZ’

Londra merkezli le Hayat gazetesine konuşan Irak Cumhurbaşkanı’na, ‘Afrin senaryosunun Şengal’de yaşanma ihtimalinden çekinip çekinmedikleri’ soruldu. Masum, “Korkumuz bu ama umuyoruz ki, PKK başka bölgelere çekilmeye hazırlanırken böyle bir adım atmazlar” yanıtını verdi.

Türkiye’nin harekât sinyalinden sonra Irak hükümetiyle PKK’nin bir anlaşma yaptığı, Şengal’deki PKK’lilerin çekileceği ve çoğunluğu bölgenin Ezidi halkından oluşan yerel grupların resmen Irak güvenlik güçlerine entegre edileceği belirtilmişti. Fuad Masum El Hayat’la söyleşisinde bu gelişmeye işaret ederek, “PKK çekildikten sonra, yabancı güçler gelip Irak’ın herhangi bir parçasını işgal edemez” dedi.

Irak Cumhurbaşkanı, Irak güçleri ile TSK arasında bir çatışma çıkmayacağını umduğunu da ekledi. Masum, “Çatışma olacağına inanmıyorum. Bağdat’la Ankara arasında bu tür gerilimleri hafifletmeyi amaçlayan anlaşmalar var” dedi.

‘TÜRKİYE BAŞİKA’DAN ÇEKİLMELİ’

Masum Türkiye’ye, Musul’un 20 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Başika’daki askerlerini çekme çağrısı da yaptı. IŞİD’le savaşın bittiğini ve yabancı güçlerin Irak’ta sahada varlık göstermesi için hiçbir gerekçe kalmadığını söyleyen Masum, Türkiye’nin Irak’taki varlığını meşrulaştırmak için Saddam döneminden kalan, süresi dolmuş bir anlaşmayı tek taraflı olarak kullandığını belirtti. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 05 Nisan 2018, 23:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER