Irak'tan Kürdistan referandumuna ret

Irak Parlamentosu, Kürdistan referandumuyla ilgili önlem alınması için Başbakan İbadi'yi yetkilendirdi. Kararın ardından Kürt vekiller oturumu terk etti.

Irak'tan Kürdistan referandumuna ret
Irak Parlamentosu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) referandum kararı doğrultusunda, gerekli önlemler alınması için, Başbakan Haydar İbadi’yi yetkilendirdi.


KÜRT VEKİLLER SALONU TERK ETTİ

Parlamento, 80 parlamenterin imzasıyla gündeme gelen, Kürt yönetiminin 25 Eylül’de yapmayı planladığı referandum yönündeki önerisini reddetti. Reuters’a koşan milletvekili Muhammed Karbouli, “Kürt temsilciler salonu terk etti. Ancak referandumu reddetme kararı, oy çoğunluğuyla geçti” dedi.

Öte yandan Kürt parlamenter Macid Şingali, parlamentonun aldığı kararın Kürler tarafından reddedileceğini söyledi, “Bu kararın hiç bir değeri yok ve biz bunu uygulamayacağız” dedi.

TIRMANAN GERGİNLİK

IKBY Başkanı Mesud Barzani’nin referandum kararını açıklamasından bu yana konu, sık sık taraflar arasında gerginliğe neden oluyor. İbadi, daha önce referandumun Irak anayasasına aykırı olduğu ve bu nedenle çıkacak kararı tanımayacaklarını belirtmişti.

İki yönetim arasındaki gerginlik en son Mendeli bölgesinde yaşanan ‘bayrak kriziyle’ gündeme gelmişti. Şiilerin çoğunluğu oluşturduğu ve IŞİD’e karşı Irak ordusuyla birlikte savaşan Haşdi Şabi’ye bağlı bir milis grubuyla bazı Arap aşiretlere bağlı silahlı kişiler Mendeli meclisine düzenlediği baskın sonucunda binadaki Kürdistan bayrağı indirilmiş, ertesi günse IKYB referandumuna katılma kararı geri çekilmişti. (DIŞ HABERLER)

Güncelleme Tarihi: 13 Eylül 2017, 15:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER