İran protestoları: Kürt kenti Mahabad'da eylemcilere ağır silahlarla saldırı

İran'ın Mahabad kentinde, güvenlik güçlerinin protestoculara ağır silahlarla saldırdığı belirtildi. Hengaw, en az 4 kişinin öldürüldüğünü duyurdu.

İran protestoları: Kürt kenti Mahabad'da eylemcilere ağır silahlarla saldırı

İran'ın kuzeybatısında yer alan Kürt kenti Mahabad'da güvenlik güçleri, protestoculara ağır silahlarla saldırdı. Mahsa Jina Amini'nin ahlak polisi tarafından katledilmesinin ardından başlayan protestolarda güvenlik güçlerinin kullandığı şiddet oranı artarken, çatışmaların gece saatlerinde yoğunlaştığı Mahabad'da elektriğin kesildiği ve patlama seslerinin geldiği bildirildi.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, İran polisinin eylemcilere karşı silah ve patlayıcı kullandığı kaydedildi. Norveç merkezli İran İnsan Hakları Kurumu'nun  Direktörü Mahmood Amiry-Moghaddam, Twitter paylaşımında elektriklerin kesildiğini ve makineli tüfek seslerinin duyulduğunu yazdı. 

Öte yandan Hengaw İnsan Hakları Örgütü, Kürdistan eyaletinde bulunan Divandere kentinde de durumun 'kritik' olduğunu bildirdi. Bükan ve Sakkız kentlerinde de silah seslerinin duyulduğu aktarıldı.

Tahran'da Amini'nin 16 Eylül'de hayatını kaybetmesi, hükümet karşıtı protestoları beraberinde getirdi.  Resmi kaynaklardan olaylarda sivillerin ve güvenlik güçlerinin öldüğüne dair açıklamalar yapılsa da ölü sayısı hakkında net bilgi verilmiyor. İran İnsan Hakları Örgütü 17 Kasım'da yaptığı açıklamada, gösterilerde 342 kişinin öldüğünü duyurmuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER