İran'da korona virüsü nedeniyle ölenlerin sayısı 291'e yükseldi

Dünya çapında 4 binden fazla kişinin ölümüne yol açan korona virüsü Avrupa'da yayılmaya devam ediyor. Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli'nin 'önlem olarak' kendisini Brüksel'deki evinde karantinaya aldığı belirtildi. Son olarak, Lübnan ve Fas'ta bir kişinin virüsten öldüğü, Birleşik Krallık'ta ise ölü sayısının arttığı açıklandı. Vaka sayısının 20'ye yükseldiği Polonya'da Genelkurmay Başkanı Jaroslaw Mika'da da virüse rastlandı.

İran'da korona virüsü nedeniyle ölenlerin sayısı 291'e yükseldi
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni tür korona virüsü (Covid-19) nedeniyle dünya çapında ölü sayısı 4 bini geçerken, son verilere göre 114 bin 400’den fazla kişi de enfekte oldu. Dünya genelinde taburcu edilen hastaların sayısı ise 64 bin 120.


Virüsle ilgili son gelişmeler şöyle:

İRAN’DAN AVRUPA’YA UÇUŞLAR TEKRAR BAŞLIYOR

İran resmi ajansı IRNA, İran Hava Yolları (Homa)’nın Avrupa ülkelerine uçuşları yeniden başlatacağını duyurdu. Tüm uçuşları askıya alan Viyana, Stockholm ve Göteborg şehirleri hariç diğer Avrupa ülkelerine uçak seferlerinin 11 Mart itibariyle yeniden başlayacağı belirtildi.

BM’DEN İRAN’A ÇAĞRI

Birleşmiş Milletler (BM), İran’ın virüs salgının önlemek için aldığı önlemlerin yetersiz olduğunu söyledi. BM, siyası tutukluların geçici olarak serbest bırakılması çağrısında bulundu.

İran’da son 24 saatte korona virüs nedeniyle 54 kişi daha hayatını kaybetti ve ölü sayısı 291’e yükseldi.

İran Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur, toplam vaka sayısının 881 artarak 8 bin 42’ye ulaştığını, 2 bin 731 kişinin ise tedavilerinin ardından taburcu edildiğini söyledi.

BİRLEŞİK KRALLIK’TA ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

Birleşik Krallık’ta bir kişinin daha öldüğü duyuruldu. Ölü sayısı altıya yükseldi, 320’den fazla kişi virüsten etkilendi.

YUNANİSTAN’DA EĞİTİME 14 GÜN ARA VERİLECEK

Midilli Adası’nda 40 yaşında bir kadına virüs teşhisi konuldu. Yunanistan yerel kanalı ERT, enfekte olan kişinin karantinaya alındığını duyurdu. Virüsün, 27 bin kişinin kaldığı mülteci kampına yayılmasından korkuluyor.

Yunanistan’daki vaka sayısı 89’a yükselirken, hükümet virüsün daha fazla yayılmasını önlemek amacıyla ülkede tüm okulların ve yüksek eğitim kurumlarının 14 gün kapalı kalmasını kararlaştırdı. Ayrıca, huzurevlerine ziyaretler de yasaklandı.

LÜBNAN VE FAS’TA İLK ÖLÜM

Lübnan medyası, ülkede korona virüsü nedeniyle ilk ölümün gerçekleştiğini duyurdu. Ölen hastanın kısa süre önce Mısır’a seyahat ettiği belirtildi. Lübnan’daki vaka sayısı ise 51’e yükseldi.

Fas’ta da korona virüsünden ilk ölüm yaşandı. Fas Sağlık Bakanlığı, Kasablanka kentinde 89 yaşındaki bir kadının yaşamını yitirdiği açıkladı.

İSRAİL’DE VAKA SAYISI 58’E FİLİSTİN’DE 29’A YÜKSELDİ

İsrail Sağlık Bakanlığı, ülkede korona virüsü görülen kişi sayısının 58’e yükseldiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, isimleri paylaşılmayan 7 İsrail vatandaşında daha virüs tespit edildiği belirtildi.

Filistin Hükümet Sözcüsü İbrahim Mulhem, Batı Şeria’nın Beytüllahim kentinde 3 Filistinlide daha virüs tespit edildiğini belirtti. Mulhem, son vakalarla Filistin’de korona virüsüne yakalananlarının sayısının 29’a yükseldiğini ifade etti.

İSPANYA MECLİSİ ÇALIŞMALARINA ARA VERDİ

İspanya hükümeti, salgına karşı yeni önlemler açıkladı. İtalya’ya uçuşların 25 Mart’a kadar askıya alınırken İspanya meclisindeki tüm çalışmalar da bir hafta boyunca durduruldu.

İspanya Sağlık Bakanlığı, ülkede korona virüsü nedeniyle ölenleri sayısının 35’e çıktığını açıkladı. İspanya’da toplam vaka sayısı ise 1622’ye ulaştı.

AP BAŞKANI KARANTİNADA

Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli’nin, önlem olarak kendisini Brüksel’deki evinde, 14 günlüğüne karantina altına aldığı belirtildi. İtalyan bir siyasetçi olan Sassoli’nin geçtiğimiz hafta ülkesini ziyaret etmiş olması nedeniyle bu kararı aldığı açıklandı.

YOLCU GEMİSİNE TAZMİNAT DAVASI

ABD’de Kaliforniya açıklarında virüs şüphesiyle karantina altına alınan Grand Princess isimli yolcu gemisinden bir çift, gemi şirketine en az 1 milyon dolarlık tazminat davası açtı. Floridalı çift, bu sürecin ‘strese ve travmaya sebep olduğunu’ söyledi.  Ronald ve Eva Weissberger, ‘Güvenliklerinin tehlikeye atıldığını’ da savundu.

19’u mürettebat olmak üzere 21 kişinin enfekte olduğu gemi, Oakland Limanı’na demirlemiş durumda. Gemiden dün tahliyeler başlarken, enfekte olan yolcular Teksas’da bir askeri üsse götürülecek.

Avrupa ülkelerinde korona virüsüne karşı alınan tedbirler ve gelişmeler şöyle:

  • Vaka sayısının 182’ye çıktığı Avusturya’daki camilerde mart ayı sonuna kadar cuma namazı kılınmayacak.
  • Virüs tespit edilen kişi sayısının 25’e yükseldiği Romanya’da da İtalya ile karşılıklı uçak ve otobüs seferleri durduruldu, bin kişi ve üzeri katılımlı organizasyonlar iptal edildi.
  • Arnavutluk Sağlık ve Sosyal Koruma Bakanlığı, ülkede virüs tespit edilen kişi sayısının 10’a yükseldiğini duyururdu. Bugünden itibaren Arnavutluk-İtalya arasındaki tüm hava ve deniz seferlerinin de durduruldu.
  • İspanya, Romanya, Bosna Hersek’teki Sırp Cumhuriyeti ve Kuzey Makedonya’da eğitime ara verildi.
  • Hollanda’da ise Sağlık Bakanlığı vaka sayısın 61 kişi artarak 382’ye çıktığını açıkladı.
  • Avrupa’da salgından en çok etkilenen ülkelerden biri olan Fransa’da ise hayatını kaybedenlerin sayısı 30’a, vaka sayısı ise bin 606’ya yükseldi.
  • Çekya Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, ülkede virüs bulaşanların sayısı 41’e yükseldi.
  • Polonya’da vaka sayısı 20’ye çıkarken, Polonya Genelkurmay Başkanı Jaroslaw Mika’da da virüse rastlandı.

VİRÜSTEN EN ÇOK ETKİLENEN 10 ÜLKE

  • Çin: 80 bin 754 vaka; 3 bin 136 ölüm
  • İtalya: 9 bin 172 vaka, 463 ölüm
  • Güney Kore: 7 bin 513 vaka, 54 ölüm
  • İran: 7 bin 161 vaka, 237 ölüm
  • Japonya: 1,210 vaka (696 vaka Diamond Princess yolcu gemisiyle ilişkili), 16 ölüm
  • Fransa: 1,606 vaka, 30 ölüm
  • Almanya: 1,112 vaka, 2 ölüm
  • ABD: 728 vaka, 26 ölüm
  • İspanya: 647 vaka, 28 ölüm
  • Birleşik Krallık: 273 vaka, 5 ölüm

PANAMA VE MOĞOLİSTAN’DA İLK VAKA 

  • Panama’da ilk defa bir kişiye virüs teşhisi konuldu.
  • Moğolistan’da ilk defa bir kişi korona virüsü nedeniyle enfekte oldu. Fransa’dan aktarmalı uçuşla Moğolistan’a gelen bir kişiye virüs teşhisi konulduğu açıklandı. İlk defa 7 Mart’ta virüs semptomlarını fark ettiği ancak önerilen 14 günlük karantina tedbirine uymadığı belirtildi.

GÜNEY KORE’DE 35 YENİ VAKA

  • Güney Kore’de 35 yeni vaka kaydedildi. Ülkedeki vaka sayısı 7 bin 513’e yükseldi.

AVUSTRALYA’DA ‘AYAKÜSTÜ’ TEST

  • Avustralya’da hastanelerde virüs testi istasyonları açıldı. Bu noktalarda, insanlara arabalarından çıkmadan virüs testi yapılabilecek. Bu istasyonlar günde dokuz saat açık olacak ve 20 dakikada bir test yapacak. / DUVAR
Güncelleme Tarihi: 12 Mart 2020, 13:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER