Sağlık Bakanı Koca: Virüsün Türkiye'de olma ihtimali çok yüksek

Tüm dünyada dört binden fazla kişinin ölümüne neden olan yeni tip korona virüsüyle ilgili açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de de her an virüs görebileceğini söyledi. Koca, "Türkiye'de korona virüsü 1 saat sonra da görülebilir 1 gün sonra da. Bunu toplumu bir şeye alıştırmak için söylemiyorum. İşin gerçekliği var" ifadelerini kullandı. Kamu personelinin yurt dışına çıkışının yasaklanmasına ilişkin genelge yayınlanacağını açıklayan Koca, riskin haziran ayına kadar süreceğini de belirtti.

Sağlık Bakanı Koca: Virüsün Türkiye'de olma ihtimali çok yüksek
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Meclis’te korona virüsü hakkında açıklamalarda bulundu. “Bu salgının şu anda Türkiye’de olma ihtimali çok yüksek ve şu an sadece şunu söyleyebiliriz; bu virüs tespit edilebilmiş değil” diyen Koca, kamu personelinin zorunlu olmadıkça yurt dışına çıkışının yasaklanacağını söyledi. Koca, okulların tatil edilip edilmemesiyle ilgili Milli Eğitim Bakanlığıyla önümüzdeki günlerde görüşüleceğini de açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) acil durum ilan ettiği korono virüsü hakkında Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunu bilgilendirdi. Bakanlığın çalışmana ilişkin faaliyetlerini anlatan Koca, Çin’de hayat kayıplarına neden olan virüsün ortaya çıkmasından kısa bir süre sonra Türkiye’de tüm önlemlerin alındığını belirterek, 26 kişiden oluşan bilim kurulunu aktif hale getirerek genişlettiklerini söyledi.
Bakan Koca, havalimanlarına termal kameralar yerleştirdiklerini belirterek, “Giderek bütün illerde bu uygulamaya geçilmiş oldu. ‘Termal kamera ne kadar gösterebilir?’ diyebilirsiniz ama bilimin geldiği noktada termal kamera böyle bir durumda yapılması gereken ilk eylemlerden biridir. Bizim başladığımız dönemde birçok ülke bunu uygulamaya başlamamıştı” dedi.

‘TOPLUMU ALIŞTIRMAK İÇİN SÖYLEMİYORUM’

Virüsün tüm Avrupa’ya yayılmış olmasını değerlendiren Koca, “Bizim de Avrupa ile ilişkimiz çok yoğun. İran’la yoğun, sınırı kapatma ile bir noktaya kadar önemli ama ben Avrupa’dan aynı rahatlık içinde değilim. Çünkü Avrupa ile ilişkimiz yoğun bir ilişki. Bütün dünyada olmayan ülke kalmadı. ‘Bu salgın içimizde’ dediğimde farklı yorumlanmıştı. Bu salgının şu anda Türkiye’de olma ihtimali çok yükse ama virüs tespit edilebilmiş değil. Türkiye’de korona virüsü 1 saat sonra da görülebilir 1 gün sonra da. Bunu toplumu bir şeye alıştırmak için söylemiyorum. İşin gerçekliği var. Yurt dışına yoğun giden gelen insanımız var. Oradan enfeksiyonu almadığını kim söyleyebilir? O nedenle bizim bu dönemde ısrarla ifade etmiştim, “sorun küresel ama mücadelemiz ulusal.” Bulaşıcılığı önlememiz gerekiyor. Tedbirleri vatandaşımızla birlikte almamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Geliştirdikleri tanı kitiyle ilgili açıklamalarda bulunan Bakan, “90-120 dakika arasında tespiti yapan testi, yurt dışında da pek çok ülke istedi. Şu anda toplam görülen ülke sayısı 114. Ölüm oranı toplam yüzde 3 buçuklarda. Karantina için hızla 25 hastaneyi belirledik. Sonra bunun sayısını 101’e çıkardık. Bütün hastanelerde nasıl davranılmasına ilişkin bir algoritma geliştirildi” dedi.

‘ASM’LERDE TANI KİTİ OLSUN İSTEMEDİK’

Koronovirüsün tespitine ilişkin Aile Sağlık Merkezlerinde (ASM) tanı kitinin bulunmadığına ilişkin şikayetlere de cevap veren Koca, “Biz bilim kurulu olarak numunelerin ASM’lerde alınmasını istemedik, sakınca olacağını düşündük. O numune alınırken özel bir yöntem uygulanıyor ve belirli bir süre sürüyor. Numune alınması için ikinci ve üçüncü basamak hastanelerde alınıyor. Rapor verilmesine ilişkin aile hekimleri, bu hastaların ASM’lere yığılayacağını düşünüyor, haklılar” diye konuştu.

‘ULUSLARARASI KONGRE YASAK, ULUSAL KONGRE SINIRLI’

Türkiye’de yapılacak tüm kongrelerin korona virüsü nedeniyle iptal edildiğine ilişkin iddialara da cevap veren Bakan Koca, “Yurt dışına çıkışlar ile ilgili Cumhurbaşkanının bir genelgesi olabilir. Bu durum, uluslararası kongrelere çıkışlar yasak olacağı yönünde. Kamu görevlilerine ilişkin zorunlu olmadığı sürece yurt dışına çıkılmaması konusunda bir karar olabilir. Ulusal kongrelerde ilgili sayıda bir sınırlama yapmak istiyoruz” dedi.

‘YENİ MAHKUMLAR ESKİ MAHKUMLAR İLE AYRİLACAK’

Adalet Bakanlığı ile cezaevlerinde alınacak önlemlere ilişkin görüşmeler yapıldığını belirten Koca, bu kapsamda yeni mahkumların eskiler ile aynı ortama alınmaması gibi yaklaşımlar geliştirdiklerini söyledi.

‘KAÇAK GEÇENLER 14 GÜN GÖZETİM ALTINDA TUTULUYOR’

Bakan Koca, sınır ülkelere sıçrayan korona virüse karşı sınır hatlarındaki kaçak geçişlerin kontrolunun nasıl yapıldığına ilişkin soru üzerine ise şöyle dedi: “Milli Savunma Bakanlığı ile ilgili bu konu konuşuldu. Kaçak girişlerin önlenmesi için tedbirler alındı. Yakalan kişiler ise 14 gün gözetim altına alınıyor.”
Koca, “Bu virüse ilişkin İran, İtalya ve Güney Kore gibi yeni odaklar oluştu. Dolayısıyla haziran ayına kadar riskliyiz” dedi.

ABD’NİN TEŞHİS ETTİĞİ KİŞİ TRANSİT YOLCU

Fahrettin Koca, ABD’nin Türkiye seyahatinden dönen 80’li yaşlarda bir kadında korono virüsü tespit edildiğine ilişkin açıklamalarıyla ilgili ise, “Son iki haftanin kayıtlarına göre ABD vatandaşı tek kadın vardır. Türkiye’yi ziyaret etmemiştir. 3 Mart’ta İstanbul aktarmalı, Tiran’dan Washington’a gitmiştir.  Transit bir yolcudur. Tanı konan hastane yetkilileri kişinin 86 yaşında olduğunu söylüyor” bilgisini verdi. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 12 Mart 2020, 13:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER