İspanya'da sosyalistler kazandı ama ortak lazım!

İspanya seçimlerini sosyalistler kazandı ancak yeni hükümet için ittifak şart. Seçimin dikkat çeken sonucu ise ırkçı ve faşist bir söylemle kısa sürede yükselen Vox'un parlamentoya girmesi oldu.

İspanya'da sosyalistler kazandı ama ortak lazım!
Başbakan Pedro Sanchez’in lideri olduğu İspanyol Sosyalist İşçi Partisi yüzde 29 oy alarak birinci parti oldu. Ancak seçim sonuçları yine seçim sürecini başlatan Katalonya partileri ile işbirliği yapılmasını gerektirecek gibi görünüyor.

Yüzde 75’i geçen bir oranla son yıllardaki en yüksek katılıma ulaşılan seçimde 123 sandalye kazanan sosyalistlerin, hükümeti kurmak için bir önceki hükümette ortaklarından biri olan ve bu seçimde 42 sandalye kazanan merkez sol parti Podemos ile özerk bölgelerden çıkan siyasi partilerin desteğine ihtiyacı olacak. Sosyalist Parti ve Podemos bir araya gelse de hükümet kurmak için gerekli olan 176 sandalyeye ulaşamıyor ve 11 milletvekilinin daha katılması gerekiyor. Sanchez, Bask milliyetçileri ya da Katalonya’daki bağımsızlık yanlısı partilerin kapısını çalabilir. Ancak geçen ay hükümete verdikleri desteği çekip erken seçime giden yolu açan da, Katalonya partileri olmuştu.

BBC’nin aktardığına göre, Sanchez, yaptığı zafer konuşmasında partisinin “eşitsizlikle ve yolsuzlukla mücadele ve bir arada yaşamayı güçlendirme” yolunda çalışacağını söyledi. “Geçmiş kaybetti, gelecek kazandı” dedi.

KATALANLARIN BİRİNCİ PARTİSİNİN LİDERİ CEZAEVİNDE

Katalan merkez sol ERC, Katalonya’dan en fazla oyu alan parti oldu. 15 sandalye kazanan ERC’nin lideri Oriol Junqueras, Ekim 2017’de bağımsızlık ilan ettiği için şu an cezaevinde. İspanya’da ayrılıkçı Katalan liderlerin yargılandıkları dava Madrid’de başladı. Jonqueras ve diğer Katalan yöneticilerin yargılanması sürecinde Katalan bağımsızlık yanlısı partiler hükümetten çekilmiş ve böylece erken seçim kararı alınmıştı.

FRANCO’DAN 45 YIL SONRA… 

Seçimin dikkat çeken sonucu ise 1975 yılında diktatör Franco’nun ölümünden demokrasiye geçişin sağlanmasından beri ilk kez faşist bir partinin de parlamentoya girmesi oldu. Oyların yüzde 10’undan fazlasını alan Vox partisi çok kültürlülüğe, feminizme ve göçmenlere karşı bir politika izliyor. Oyların neredeyse tümünün sayıldığı seçimin sonucuna göre Vox, 350 sandalyeli parlamentoda 24 sandalye kazandı. Halk Partisi’nin eski üyelerinden Santiago Abascal’ın lideri olduğu Vox, “İspanya’yı yeniden büyük yapma” sloganıyla birkaç ay içinde etkisini artırdı. Bu slogan, ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyasında kullandığı “Amerika’yı yeniden büyük yap” sloganıyla aynı. İspanya’da resmi olarak yaşamaya hak kazanmış göçmenlerin suç işlemesi halinde geri gönderilmesini savunan Vox, yasadışı göçmenlerin ise ülkeye hiç alınmaması gerektiği görüşünde.

Seçimin bir diğer sürpriz sonucu ise, sağcı Halk Partisi’nin oylarının yüzde 16,7’ye düşmüş olması. Mayıs 2018’deki güven oylamasına kadar ülkeyi yöneten parti, diğer sağ partilerin desteğini alsa bile koalisyon kuracak sandalye sayısına ulaşamıyor. Tarihindeki en düşük oyu alan Halk Partisi’nin 65 sandalyesi var. Bir önceki dönem ise 137 sandalyesi vardı.

İspanya İçişleri Bakanlığı’na göre genel seçimlere katılım, 2016 seçimlerine kıyasla yaklaşık 9 puan artarak yüzde 75’i geçti. Bu oran İspanya’nın demokrasi tarihindeki en yüksek katılım oranlarından biri kabul ediliyor. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2019, 12:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER