'Terazi' belgeseli seyirciyle buluşuyor

Türkiye’nin ilk kadın semt pazarı olma özelliğine sahip Jiyan Semt Pazarı belgesel filme konu oldu. Pazarcı kadınların yaşadıkları zorluklar ve ayakta kalma mücadelesinin anlatıldığı “Terazi” adlı belgeselin galası bugün Diyarbakır’da yapılacak.

'Terazi' belgeseli seyirciyle buluşuyor
Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD) tarafından yapılan Türkiye’nin ilk kadın semt pazarının belgesel filmi “Terazi” beyaz perdeye taşındı. Yarın Diyarbakır’da galasının yapılacak belgeselin yönetmenliğini Ramazan Akkuş ve Mehmet İsmail Çeçen yaptı.


Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesinde 2013 yılında kurulan Jiyan Semt Pazarı, Türkiye’nin ilk kadın semt pazarı olma özelliğini taşıyor. Dönemin Bağlar Belediyesi tarafından 250 kadınla kurulan pazar, şiddet mağduru, boşanmış, ayrıldığı için ailesi tarafından reddedilen, işten çıkarılan, eşi çalışamayan onlarca mağdur kadının yer aldığı bir pazar.

İLK GÖSTERİM DİYARBAKIR’DA

Belgeselde, pazarcı kadınların yaşadıkları zorluklar ve ayakta kalma mücadelesi anlatılıyor. İlk gösterimi bugün Diyarbakır’da yapılacak olan belgeselin ikinci gösterimi 20 Haziran’da İstanbul’da, Eylül ayından itibaren de İzmir, Ankara, Adana ile birçok ilde yapılacak. Diyarbakır’da yapılacak olan galaya İstanbul’dan birçok ünlü isim katılacak. Ahlat Ağacı, Kış Uykusu filmlerinin yapımcısı Zeynep Atakan; Üç Maymun, Kelebeğin Rüyası, Dedemin İnsanları gibi birçok yapıtın görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki; şair, yazar Yılmaz Odabaşı, Haber Global Televizyon Kanalı Program Koordinatörü Cansel Poyraz gibi isimler de gala için Diyarbakır’da olacak. Belgesel, TÜRKONFED çatısında bulunan 42 kadın derneği ile paylaşılacak ve birçok ilde kadın dernekleri ile kadın pazarcıları buluşturacak.

Bağlar’da kurulan pazar bir çok kadın için tek başına ayakta durma anlamı taşıyor

BİRBİRİNE TUTUNAN KADINLAR

DİKAD Başkanı Reyhan Aktar, “Bu kısa belgesel ile pazarcı kadınların hikâyesi anlatılırken, iş gücüne katılmak isteyen kadınların da cesaretlendirilmesi amaçlanmakta. Aynı zamanda bu belgesel, yaşadıkları zorluklar karşısında birbirlerine tutunan kadınların örgütlü hareket ederek, hangi zorlukların üstesinden gelebildiklerini göstermekte. Hayat hikâyeleri ve hayata karşı duruşları karşısında hayranlık duyacağımız, çokça rol model kadının yer aldığı bir çalışma oldu. Özellikle son iki yıldır kadınların pazar kurdukları bölgelere erkek pazarcıların göz dikmiş olması karşısında büyük bir mücadele örneği gösteren kadınlar, bu belgeselde de bu pazarın onlar için neden bu kadar önemli olduğunu ifade etmekteler. Ekmek kavgalarının onlar için, kadınlar için, neyi ifade ettiğini anlatmaktalar” dedi.

ERKEK PAZARCILARLA MÜCADELE

Jiyan Semt Pazarı Dernek Başkanı Gazal Tunç ise “Jiyan Semt Pazarı’nın kurulduğu günden bugüne büyük zorluklar yaşadık. Geçen yıl erkek pazarının Bağlar Belediyesi’nin kararı ile Bağcılar bölgesine girmesi oradaki kadın pazarcılar olarak hepimizi zor durumda bıraktı. Biz 1. erkek pazarının, bizim için belirlenen Bağcılar bölgesinden çıkarılması için mücadele ederken şimdi 2. erkek pazarının da alanlarımıza girmesi riski ile karşı karşıyayız. 2. erkek pazarı da Bağcılar bölgesine girerse hiçbir kadının pazarcılıkla ayakta kalma gücü kalmaz” diye konuştu.

Gazal Tunç; “Belgesel sayesinde sesimizi tüm Türkiye’ye duyurmayı, diğer illerdeki kadınlara da örnek olmayı istiyoruz” diyerek, herkesi galaya davet etti.

“Terazi” belgeseşl filmi Forum AVM sinema salonunda, saat 20:00’de seyirci ile buluşacak. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 01 Mayıs 2019, 14:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER