İsrail'in Gazze saldırılarında ölü sayısı 700'ü aştı

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 700′ü aştı.

İsrail'in Gazze saldırılarında ölü sayısı 700'ü aştı

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları devam ediyor. İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 715′e yükseldi, 4 binden fazla Filistinli de yaralandı.

Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail ordusunun Gazze’nin çeşitli bölgelerinde gece yarısından sonra karadan ve havadan düzenlediği saldırılarda 20 kişinin hayatını kaybettiğini, 31 kişinin söyledi.

İsrail’in 7 Temmuz’dan bu yana Gazze’ye düzenlediği saldırılarda yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısının 715′e, yaralananların ise 4 bin 550′ye yükseldiğini kaydeden Kudra, “Saldırılarda hayatını kaybedenlerin 170′ini çocuklar, 79′unu kadınlar, 37′sini ise yaşlılar oluşturuyor” diye konuştu.

Bölgedeki insani yardım kuruluşları ölenlerin yüzde 80′inden fazlasının sivil olduğunu söylüyor.

İsrail

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne çeşitli bölgelerine karadan ve havadan saldırı düzenlediği bildirildi.

İsrail ordusuna ait birlikler, Gazze’nin güneyindeki Refah kenti ve çevresine saldırı düzenledi. Saldırıda yaralanan onlarca kişi çevredeki hastanelere kaldırıldı.

İsrail topçu birliklerinin, Refah’ın doğusundaki yerleşim yerlerini ve arazileri hedef aldığı ifade edildi. Saldırılarda pek çok Filistinli yaralandı, bölgedeki binalarda hasar meydana geldi.

İsrail ordusu, Han Yunus’un doğusundaki Huzaa ve Abasan beldelerine de saldırılar düzenledi.

Sağlık yetkilileri Çarşamba günü Han Yunus’un hedef alındığı bombardımanlarda en az 21 kişinin öldüğünü bildiriyor.

AFP haber ajansının aktardığına göre, Çarşamba günü 3 askerinin daha ölmesiyle toplam ölen İsrail ordusuna bağlı asker sayısının 32′ye çıktığı belirtiliyor.

Hamas

Bölgede ateşkes sağlanması için diplomatik çabalar da sürüyor. Gazze’deki Hamas yönetiminin lideri Halid Meşal ise, kalıcı ateşkes sağlanabilmesi için İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukanın kalkması şartını yineledi.

Meşal, “Abluka kalkmadan ateşkesi kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz de” diye konuştu.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ise Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerindeki çatışmalarda 6 İsrail askerinin öldüğünü belirtti.

Kassam Tugayları’ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail askerleriyle Gazze’nin kuzey, güney ve doğusunda çatışmaların devam ettiği belirtilerek, bugünkü çatışmalarda askeri araçlara yönelik bombalı eylemlerde ölenlerin dışında 6 İsrail askerinin hayatını kaybettiği kaydedildi.

Kassam Tugayları tarafından İsrail’in kasaba ve şehirlerine 99 roketin atıldığı ifade edilen açıklamada, bunlardan 10′unun Tel Aviv’e isabet ettiği belirtildi.

ABD

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Kudüs’te BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun’la bir araya geldi. Kerry, “Kesinlikle ileriye dönük adımlar attık, fakat hala yapılması gerekenler var” dedi.

BM Genel Sekreteri Ban da, “En kısa sürede ateşkes sağlanması için işbirliği yapıyoruz” diye konuştu.

Kerry, Ramallah’ta Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas’la da görüştü.

Diğer yandan, İsrail’e uçuşları yasaklayan ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), Çarşamba yerel saatle 23.45 itibarıyla yasağı kaldırdığını duyurdu.

FAA bu kararı, ABD hükümeti ile İsrail’deki güvenlik durumunu değerlendirdikten sonra aldığını belirtti.

BM’den gıda ve su uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinatörü Valerie Amos da, Gazze’deki sivillerin durumundan endişe duyduğunu ‘İsrail ve Hamas arasında ateşkes sağlanmasının kesinlikle hayati öneme sahip olduğunu’ söyledi.

Amos, “Herkesin önceliği şiddetin ortasında kalan sivillerin nasıl korunacağı konusu” dedi ve şöyle devam etti:

“Gazze’de ölenlerin çoğu kadın, çocuk ve savaşla hiç ilgisi olmayan erkeklerden oluşuyor. Bizim en büyük endişemiz bu. Son birkaç günde yaşanan şiddet olayları sonucunda çok sayıda çocuk öldü. Bu çok korkunç bir durum.”

BM yetkilisi ayrıca bölgede artan ihtiyacı karşılayacak fonların da azaldığını belirtip yardım çağrısında bulundu.

Ne olmuştu?

Batı Şeria’da 12 Haziran’da kaybolan 16 yaşındaki Naftali Frenkel ve Gilad Şaar ile 19 yaşındaki Eyal Yifraç’ın  30 Haziran’da cesetlerinin bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz’da kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü.

İsrail, olayların ardından 7 Temmuz’da “Koruyucu Hat” adı altında Gazze’ye havadan, 17 Temmuz Perşembe akşamı da karadan saldırıya geçmişti.

Güncelleme Tarihi: 24 Temmuz 2014, 19:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER