Kaşıkçı'nın nişanlısı idam kararlarına karşı çıktı: Gerçek örtbas edilecek

İstanbul'da öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz, Riyad'daki davada alınan idam kararlarına karşı çıktı. Cengiz, gerçeği örtbas edeceğini söylediği idamların durdurulması çağrısı yaptı. AB ve BM'den de idam kararlarına ve dava sürecine tepki geldi.

Kaşıkçı'nın nişanlısı idam kararlarına karşı çıktı: Gerçek örtbas edilecek
İstanbul’da öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, Suudi mahkemesince alınan kararı, ‘adaletsiz ve geçersiz’ olarak niteledi ve verilen idam kararlarıyla Riyad’ın gerçeği örtbas etmek istediğini söyledi. Cengiz, duruşmaların hüküm giyenlerin neden cinayeti işledikleri sorusuna bir yanıt getiremediğini belirtti ve bunun nedeni olarak duruşmaların kapalı celsede gerçekleşmiş olmasını gösterdi.

Cengiz, “Eğer bu insanlara kendilerini açıklama ve konuşma hakkı verilmediği takdirde, biz hiçbir zaman bu cinayetin arkasındaki gerçeği bilemeyeceğiz. Ben dünyadaki bütün yetkililere, bu tür bir idam kararını kınamaları, acilen gerçeğin örtbas edilmesine neden olacak bir adım olan idamların hemen önüne geçmeleri için çağrıda bulunuyorum.” dedi.

AB VE BM’DEN İNFAZ KARARLARINA TEPKİ

Avrupa Birliği, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili olarak, Suudi Arabistan’da görülen davada beş sanık hakkında verilen idam kararlarını sert bir dille kınadı. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in sözcüsü Brüksel’de yaptığı açıklamada, “Avrupa Birliği idam cezasını istisnasız bir biçimde her zaman reddeder” dedi. Bunun insanlık dışı ve zalimce bir ceza olduğunu ifade eden sözcü, ayrıca idam cezalarının caydırıcı etkisinin olmadığını ve insanlık onuruna karşı kabul edilemeyecek bir iftira anlamına geldiğini dile getirdi.

Avrupa Birliği, adı cinayete karışan herkesin adli kovuşturmaya tabi tutulmasının sağlanmasını talep ederek, bunun şeffaf bir süreç içinde ve tüm mahkeme sürecine sadık kalınarak yapılması gerektiğini vurguladı. Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard ise söz konusu mahkemeyi ve alınan kararı ‘maskaralık’ olarak nitelendirdi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de davanın bağımsız ve tarafsız bir biçimde soruşturulmasını talep etti.

ALTUN: SORULAR CEVAPSIZ KALDI

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Suudi Arabistan mahkemesinin Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili kararına ilişkin, “Düzmece yargılamanın sonucunda çıkan karar, davayı takip eden adil gözlemcilerin zekasına bir hakarettir. Bu cinayetten sorumlu olanlar er ya da geç adaletle yüzleşmelidir. Uluslararası toplum bunu unutmamalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Altun görülen dava sonunda Kaşıkçı’nın cesedinin nerede olduğu ya da infaz emrini kimin verdiği gibi en önemli soruların bile yanıtlanmadığını dile getirdi. Fahrettin Altun ayrıca, Türkiye’nin sonu nereye kadar giderse gitsin, bu davanın takipçisi olmaya devam edeceğini ifade etti.

NE OLMUŞTU?

İstanbul’daki konsolosluk binasında Ekim 2018’de öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı davasında beş sanık hakkında idam, üç sanık hakkında ise toplam 24 yıl hapis cezası verildiği açıklandı. Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın sağ kolu olarak bilinen ve infaz ekibine “Bana kellesini getirin” diye talimat verdiği sızdırılan Suud el Kahtani ise serbest bırakıldı.

Cinayetin baş şüphelilerinden biri olarak görüşen Suudi Arabistan istihbarat başkan yardımcısı Ahmed el Asiri delil yetersizliğinden serbest bırakılırken, Suudi Arabistan’ın eski İstanbul Başkonsolosu Muhammed el Uteybi’ye de suçlama yöneltmedi. (DW/euronews) 

Güncelleme Tarihi: 25 Aralık 2019, 22:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER