Kürdistan Bölgesi'nde seçim tablosu netleşiyor

Federal Kürdistan Bölgesi'nde 21 Eylül'de yapılan parlamento seçimleri ilk sonuçlarına göre KDP önde giriyor.

Kürdistan Bölgesi'nde seçim tablosu netleşiyor
Federal Kürdistan Bölgesi'nde 21 Eylül'de yapılan parlamento seçimleri ilk sonuçlarına göre KDP önde giriyor. YNK'nin ağır bir yenilgi aldığı bu seçimlerde, Goran ikinci sıraya yükseldi. 1992 ve 2005 seçimlerine göre KDP'nin oylarının azaldığı görülüyor.

21 Eylül'de 2,8 milyon seçmen parlamentoyu yenilemek için sandık başına çağrıldı. Katılım oranı yüzde 74 olarak gerçekleşti. Hewler, Süleymaniye ve Duhok'ta yapılan seçimlere 30'un üzerinde parti katıldı. Seçim sandıklarından çıkan gayrı resmi ilk sonuçlar, beklendiği gibi başkanlığını Mesut Barzani'nin yaptığı KDP'yi önde gösteriyor.

İlk kez seçimler "Mam Celal"siz giren YNK'de oy erozyonu yaşanırken, rakibi Goran 2009'daki seçimlerde elde ettiği başarıyı bu seçimlerde de gösterdi.

Rudaw sitesinde yer alan ilk sonuçlara göre KDP oyların yüzde 38,7'sini, Goran yüzde 23,26'sını, YNK yüzde 16,84'ünü, Yekgirtu yüzde 10,1'ini, Komel yüzde 6.52'sini, diğer partiler ise yüzde 4,49'unu aldı.

YNK ve KDP, 2009'daki seçimlere ittifak halinde girmiş ve oyların yüzde 57,37'sini alarak 111 sandalyeli parlamentoda çoğunluğu oluşturmuşlardı.  YNK'nin bağrından çıkan Goran hareketi ise yüzde 23,72 ile temel muhalefet partisi olmuştu.  

30 Ocak 2005'teki seçimlerde KDP-YNK ittifakı 104 sandalye elde etmişti. Biraz daha geriye gidildiğinde 1992 seçimlerinde, KDP oyların yüzde 45'ini ve YNK yüzde 43'ünü elde etmişti.

2013 seçimlerindeki tahminlere göre KDP Meclis'teki sandalyelerin 40'a yakınını elde edebilir.  YNK'nin 6 sandalye kaybederek 18 sandalyede kalabileceği, Goran'ın da oylarını arttırmasına rağmen bir sandalye kaybederek 24 sandalye kazanacağı tahmini yapılıyor. Ancak bu kayıp, Goran'ın önemini azaltmıyor.

PÇDK BİR VEKİL GÖNDEREBİLİR

Federal Kürdistan Bölgesi'nde PÇDK ilk kez seçimlere katıldı. Elde ettiği oy sayısı henüz netleşmedi ancak PÇDK'ye yakın kaynaklar, bir milletvekilinin parlamentoya gönderilebileceğini söylüyor.

Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani de seçimlerden sonra yaptığı yazılı açıklamada, herkesi seçim sonuçlarına saygı göstermeye çağırdı. Barzani, "Seçimlerin başarısı Kürdistan Bölgesi'nin başarısı ve halkımızın büyük bir kazanımıdır" dedi.

Federal Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, seçimleri kazanmalarının kendileri açısından çok önemli olduğunu ve bu başarının "hem içeriye hem de dışarıya mesaj olacağını" söyledi.

KDP YNK İLE HÜKÜMET KURMAK İSTİYOR

Resmi sonuçların önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor. Ancak yeni hükümetin de KDP tarafından kurulacağı belirtiliyor.  KDP Politbüro  Sekreteri Fazıl Mirani, hükümet ortaklığı için YNK tercihini şimdiden ortaya koydu. Mirani, "KDP, YNK'den vazgeçmeyecek" dedi.

YNK STRATEJİK İTTİFAKA SON VERMEK İSTİYOR

Ancak son aylarda YNK kendi içerisinde KDP ile ittifakı giderek daha fazla sorguluyor. YNK'li yetkili Dilşad Abdurrahman, YNK'nin artık KDP ile "stratejik ittifakına son vermesi" gerektiğini belirtti.

YNK tarafından yapılan açıklamada, halkın iradesine saygılı olunacağı belirtildi. PUKMedia'ya göre YNK Genel Sekreter yardımcısı Kosret Resul Ali, partisinin halkın iradesine saygılı olduğunu belirterek, seçim sonuçlarını kabul etti. YNK Politbüro sözcüsü Azad Cundiyani de bu hafta içerisinde toplanarak değerlendirmede bulunacaklarını söyledi.

Rudaw'a konuşan YNK politbüro üyesi Dilşad Abdurrahman, KDP'nin ittifak önerisini memnuniyet karşıladıklarını söyledi ancak "YNK'nin açık bir şekilde KDP'ye 'sizinle artık stratejik ittifaklar devam edemeyeceğiz' demesi gerekiyor. Çünkü bu sözleşme dengeli olmadı" dedi.  Abdurrahman'a göre YNK ya muhalefette kalmalı ya da geniş koalisyonlu bir hükümete katılmalı.

Ağustos ayı ortasında bir açıklama yapan YNK Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Berhem Salih de, YNK ile KDP ittifakının “büyük kazanımlara” yol açtığını ancak YNK’nin artık KDP’nin bir “eklentisi” olmaktan çıkması gerektiğini söylemişti.  Salih’e göre Federal Kürdistan Bölgesi’ndeki mevcut parti sistemleri toplumsal değişimlere cevap olmuyor.

Federal Kürdistan Bölgesi'nde partiler genellikle liderler etrafında şekilleniyor. Seçmenler de siyasi platformlardan çok, kişilere yöneliyor. Ancak bu seçimler Güney Kürdistan'ın en sakin ve olaysız geçen seçimlerinden biri oldu. BM Irak temsilcisi de hem güçlü katılım oranını, hem de barışçıl bir ortamda geçtiğini belirterek memnuniyetini dile getirdi. Seçim kampanyası sırasında bazı yerlerde Goran hareketi ve PÇDK'ye yönelik saldırılar yaşanmıştı. Oy kullanma işlemi sırasında da hile ve engellemelerde bulunduğuna ilişkin bazı oy bürolarından şikayetler geldi. / anf

Güncelleme Tarihi: 24 Eylül 2013, 14:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER