Macron: Avrupa daha güçlü, daha bağımsız olmalı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Birinci Dünya Savaşı'nın bitişinin yıl dönümü nedeniyle Almanya Federal Meclisi'nde konuştu. Avrupa'nın savunma ve güvenlik için daha fazla sorumluluk alması gerektiğini söyleyen Macron, "Avrupa daha güçlü, daha bağımsız olmalı" dedi.

Macron: Avrupa daha güçlü, daha bağımsız olmalı
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin 100’üncü yıl dönümü nedeniyle Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen törenlere katıldı.


Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre,
 Macron, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile birlikte “Barış için gençlik-Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin 100 yılı, barış için 100 fikir” adlı etkinliğe katıldı.

‘AÇIK HIRSLI BİR AVRUPA İNŞA EDİN’

48 Avrupa, Afrika ve Orta Doğu ülkesinden 500 gencin yer aldığı etkinlikte konuşan Macron, “Tarihimizin son derece önemli bir anında bulunuyoruz. Sadece geçmişi bilen bir gençlik geleceği inşa edebilir. Açık, hırslı bir Avrupa inşa edin” dedi.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ise “Savaş bir daha asla” sözünün canlı tutulması gerektiğini ve yeni fikirlere ihtiyaç olduğunu belirtti. Avrupa’nın birliğini sağlamasının bir “mucize” olduğunu söyleyen Steinmeier “Bu mucizeyi yenilemek ve sürekli kılmak bir ödevdir” diye konuştu.

İki lider ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel, Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi (Bundesrat) Başkanı Daniel Günther, Alman Anayasa Mahkemesi Başkanı Andreas Voßkuhle ve Federal Meclis Başkanı Claudia Roth ile birlikte Berlin’de “savaş ve baskı rejimi kurbanları” için bulunan anıta çelenk koydu.

‘AVRUPA KENDİ SAVUNMASI İÇİN DAHA FAZLA SORUMLULUK ALMALI’

Törenler kapsamında her yıl olduğu gibi bu yıl da Federal Meclis’te de bir oturum düzenlendi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Alman meclisinde yaptığı konuşmada Alman-Fransız dostluğunun “sarsılmaz” olduğunu söyledi.

“Avrupa’nın ve bunun içinde de Alman-Fransız çiftinin önünde dünyanın kaosa sürüklenmesine izin vermeme ödevi bulunuyor” diyen Macron “Bu yüzden Avrupa daha güçlü olmalı, bu yüzden Avrupa daha bağımsız olmalı” diye konuştu.

Avrupa’nın kendi savunması ve güvenliği için daha fazla sorumluluk alması gerektiğini dile getiren Macron, “Bu savaş kazanılmadı, bu savaş hiçbir zaman kazanılmış sayılamaz” dedi. Macron geçtiğimiz günlerde Avrupa ordusu kurulması çağrısı yapmış ve ABD Başkanı Donald Trump’tan tepki görmüştü.

Macron’un yaklaşık 20 dakika süren konuşması, Alman milletvekilleri uzun süre tarafından alkışlandı.

Güncelleme Tarihi: 19 Kasım 2018, 17:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER