Maduro yol haritasını açıkladı: Yargı çözecek!

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkesindeki siyasi krizin yargıda çözüleceğini söyledi. Maduro, "Bu olay yüksek yargıda çözülecek" dedi.

Maduro yol haritasını açıkladı: Yargı çözecek!
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, muhalefet lideri Juan Guaido’nun geçici devlet başkanlığını ilan etmesi ile ilgili krizde çözüm merci olarak yargıyı işaret etti. Maduro, “Sorunun çözümü yasalarda ve adalette. Bu olay yüksek yargıda çözülecek. Venezuela’da yasanın üstünlüğü diye bir şey var ve ben buna inanıyorum. Yasal organlar çözümü sağlayacaklar” dedi. Maduro, Avrupa ülkelerinin kendisine sekiz gün içinde yeni seçimler düzenlemesi için dayattığı ultimatomu reddederken, muhalefetle diyaloğu dışlamadı.

‘YÜKSEK YARGIDA ÇÖZÜLECEK’

CNN Türk’ten Cüneyt Özdemir’e konuşan Maduro, “Bu sorunu çözmek için bir yol haritanız var mı?” sorusuna yanıtında, “Çözüm zor fakat bir çözüm yolu var” diyerek 2002’de selefi Hugo Chavez’e karşı gerçekleştirilen darbe girişimine işaret etti. “2002’de yaşadıklarımız daha karmaşık ve zor olaylara bir örnek. Fakat 2002’deki olayları çözmeyi ve galip gelmeyi başardık” deyip şöyle devam etti: “Bu sorunun da üstesinden geleceğiz. Sorunun çözümü yasalarda ve adalette. Bu olay yüksek yargıda çözülecek. Venezuela’da yasanın üstünlüğü diye bir şey var ve ben buna inanıyorum. Yasal organlar çözümü sağlayacaklar. Barışı sağlayacağız ve güvenlik konseyinde yaptığımız gibi olanları kınamaya devam edeceğiz.”

‘İSTEYENLE İSTEDİĞİ ZAMAN KONUŞURUM’

Maduro, “Tüm bu yalanlar Amerika’nın başının altından çıkıyor” deyip diyaloğa açık olduğunu vurguladı. Venezuela Devlet Başkanı, “Ben diyaloğa açığım. Politik karşıtlık, medya karşıtlığı hakkında isteyenle istediği zaman konuşabilirim. Tüm bu süreçte işimi yapmaya devam edeceğim. Halkıma hep iki el ile iş yapılması gerektiğini söylerim. Bir elle ekip, inşa edip yönetirken diğer elle bunu korumalısınız. Ve şimdi bu darbe girişimine engel olmalıyız ve bunu iki elimizle yapmalıyız. Bir elle bu girişimi kınamalı ve çözmeli diğer elle de yönetmeye devam etmeli ve daha ileriye gitmeliyiz” dedi.

‘1.4 MİLYAR DOLARIMIZI DONDURDULAR’

Maduro, son gelişmeler karşısında kendisini çok motive hissettiğini belirtirken, ABD’nin uzun zamandır planladığı bir darbe girişimi ile karşı karşıya olduklarını vurguladı. Venezuela lideri, ülkedeki ekonomik kriz konusunda da Amerikan yaptırımlarının büyük rol oynadığına dikkat çekti. “Finansal ve ekonomik birçok saldırı altındayız ve bunlarla savaşıyorum” diyen Maduro, “İlaç almak için kullanmamız gereken 1.4 milyar dolarımızı dondurdular” ifadelerini kullandı. Maduro, ekonomik iyileşme programını da şu sözlerle anlattı: “2019’da hiper enflasyonu yeneceğiz. Bu sırada stratejimiz ne mi? Var olan işleri koruyup yeni iş alanları yarattık. Sosyal güvenlik sistemimizi sürdürüyoruz. Çocukları, anneleri ve aileleri korumak için çalışıyoruz. İnsanları enflasyona karşı korumak için “Anavatan kartları” dağıtıyoruz ve onlara para sağlıyoruz. İnsanları korumak için ekonomik ve sosyal stratejilerimiz var. Fakat bize uyguladıkları birçok yaptırım var çünkü iyi olmamamızı istemiyorlar. Ekonomik olarak iyileşmemizi istemiyorlar. Ekonomimizi sarsmak istiyorlar. Fakat bu sorunu da aşacağız.”

‘ERDOĞAN’LA 15 TEMMUZ’DAN SONRA DOST OLDUK’

Venezuela lideri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kendisini araması hakkında da şu ifadeleri kullandı: “Erdoğan değerlere saygı gösteren, cesur bir adam. Türk halkının ve Başkan Erdoğan’ın beraberliğine güveniyoruz. Açıkçası Sayın Erdoğan’a karşı darbe girişimi gerçekleştiğinde bundan haberim yoktu, Türkiye’deki süreci bilmiyordum. Fakat darbe girişimini öğrendiğimde ve sokakta vatanlarını savunan halkın fotoğraflarını gördüğümde Dışişleri Bakanı’ma hemen bu saldırıyı kınamasını söyledim. Batılı basın bu darbe girişimini sanki Türkiye için iyi bir şeymiş gibi gösteriyordu ve Erdoğan’a karşıydılar. O günden bu yana Sayın Erdoğan ile dostuz. Onun çok iyi bir dost olduğunu söyleyebilirim. Türk insanına aşığım. Türkiye’nin gerçekten çok önemli ve güzel bir tarihi var. Ve bize demokrasi adına destekledikleri ve yanımızda durdukları için çok mutluyum.” (DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 28 Ocak 2019, 15:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER