Mısır televizyonu: Mursi mahkemede öldü

Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, mahkeme salonunda hayatını kaybetti. Müslüman Kardeşler’in en önemli isimlerinden biri olan Mursi, 2013 yılında ordu tarafından devrilmişti. Kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiği açıklanan Mursi, Mayıs 2015'te Mısır'ın istikrarını bozmak suçlamasıyla ömür boyu hapis cezası almıştı.

Mısır televizyonu: Mursi mahkemede öldü
Mısır’da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hayatını kaybetti. Mısır devlet televizyonu, Mursi’nin mahkeme salonunda kalp krizi geçirdikten sonra hayatını kaybettiğini duyurdu. Tora Hapishanesi’nde tutulan Mursi’nin sağlık sorunları yaşadığı belirtiliyordu.

Devlet televizyonu, Mursi’nin mahkeme oturumundan sonra baygınlık geçirdiğini ve kalp krizi sonucunda öldüğünü duyurdu.

SİSİ’NİN DARBESİYLE HAPSE ATILMIŞTI

Muhammed Mursi, 2013 yılında, Mısır’ı 30 yıldır demir yumrukla yöneten Hüsnü Mübarek’in  kitlesel protestolar sonucunda istifa etmesinin ardından seçimle cumhurbaşkanı olmuştu. Müslüman Kardeşler (İhvan) teşkilatının adayı olan Mursi’nin kendisi de, yönetimi bir kararname ile tek elde toplamasının ardından haftalar süren protestolarla karşılaşmıştı. Mursi’nin tavrını Mübarek diktatörlüğünden farksız gören binlerce protestocu, kararnamenin geri çekilmesi için günlerce başkanlık sarayının önünden ayrılmamıştı.

Mursi halk protestoları karşısında geri adım atmazken, ordu devreye girmiş ve General Abdülfettah Sisi kanlı bir darbe yapmıştı. Mursi hapse atılmış, serbest bırakılması için protesto yapan yüzlerce Müslüman Kardeşler destekçisi öldürülmüş, yüzlercesi de hapse atılmıştı.

ÖMÜR BOYU HAPİS CEZASI

Müslüman Kardeşler’in en önemli isimlerinden biri olan Mursi, 2012 yılında başkanlık yarışı için adaylık başvurusunda bilgileri çarpıttığı suçlamasıyla 7 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Mursi, Mısır’in istikrarını bozmak suçlamasıyla da Mayıs 2015’te ömür boyu hapse mahkum edilmişti. Aynı davada 16 kişi de idam cezası almıştı.

HAPİSHANE KOŞULLARI ELEŞTİRİLMİŞTİ

2018 yılında Mursi’nin hapishane koşullarını tartışmaya açan bir panelde, üç İngiliz milletvekilinin sunduğu rapor, Mursi’nin 23 saat hücrede tutulduğunu, egzersiz yapması için sadece 1 saat izin verildiğini ortaya koyuyordu.

Paneli düzenleyen politikacılar, Mursi’nin cezaevi koşullarının işkence olarak sınıflandırılabilir olduğunu hatta “erken ölümüne sebep olabilir” açıklamasında bulunmuştu.

Milletvekilleri, diyabet, karaciğer ve böbrek hastalığı dahil olmak üzere kötü bir sağlık geçmişine sahip olan Mursi’nin gerekli tıbbi bakımı almadığı üzerinde de durmuştu.

Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2019, 12:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER