Suriye Türkiye'ye sordu: Ülkemizdeki asıl amacınız ne?

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, İdlib'de son günlerde tırmanan gerilimi değerlendirdi. Pekin'de konuşan Muallim, Türkiye'yi eleştirerek "Şu an soru şu: Türkiye Suriye'de ne yapmak istiyor? Nusra Cephesi'ni mi koruyorlar?" diye sordu.

Suriye Türkiye'ye sordu: Ülkemizdeki asıl amacınız ne?
Türkiye ile Rusya arasında geçen yıl çatışmasızlık bölgesi ilan edilmesine rağmen gerilimin son günlerde tırmandığı İdlib konusunda Suriye yönetiminden sert bir açıklama geldi. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, “Umarız bizim ordumuz ile Türkiye ordusu savaşmaz” deyip, “Şu an soru şu: Türkiye Suriye’de ne yapmak istiyor? Asıl amaçları ne?” çıkışı yaptı.

Velid Muallim, Çinli mevkidaşı Wang Yi ile Pekin’de düzenlediği ortak basın toplantısında Türkiye’yi eleştirdi. (Fotoğraflar: Reuters)

Çinli mevkidaşı Wang Yi ile Pekin’de ortak basın toplantısı düzenleyen Muallim, İdlib’de son günlerde iyice kırılgan hale gelen anlaşmayı değerlendirdi. Muallim, “Umarız bizim ordumuz ile Türkiye ordusu savaşmaz. İlkeli duruşumuz bu yönde” vurgusu yapsa da, Türkiye sınırındaki vilayette son günlerde yaşanan gerilimi şu sözlerle değerlendirdi:

‘NUSRA CEPHESİ’Nİ Mİ KORUYORLAR?’

“Biz teröristlerle savaşıyoruz, özellikle de Suriye toprağı ve ülkemizin parçası olan İdlib’de. Şu an soru şu: Türkiye Suriye’de ne yapmak istiyor? Türkiye Suriye topraklarını işgal ediyor ve ülkenin belirli bölgelerinde askeri bir varlığı var. Nusra Cephesi’ni mi koruyorlar? Aralarında Doğu Türkistan İslami Hareketi’nin de bulunduğu belirli terörist güçleri mi koruyorlar?”

‘ASIL AMAÇLARI NE?’

Muallim konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye konusunda sorulması gereken soru şu, asıl amaçları ne? Biz terörist gruplar ve örgütlerle savaşıyoruz. Tüm dünya, savaştığımız kişilerin terörist olduğuna inanıyor.”

İDLİB NEDEN ÖNEMLİ?

Suriye-Türkiye sınırındaki İdlib konusunda, geçen eylül ayında Türkiye ile Rusya arasında bir anlaşma imzalanmıştı. Anlaşma, Suriye ordusunun vilayeti silahlı isyancılardan almak için topyekûn operasyon düzenlememesi karşılığı bir çatışmasızlık bölgesi oluşturulmasını ve isyancıların ağır silahları ile bu bölgenin dışına çekilmesini öngörüyordu. Bu yolla, İdlib’de yaşayan binlerce sivilin korunması ve Türkiye’ye mülteci akınının engellenmesi öngörülüyordu. Anlaşmada Rusya Suriye ordusunun saldırı düzenlememesi için, Türkiye de silahlı isyancıların çekilmesi için garantör oluyordu.

Ancak Suriye ordusunun operasyonları askıya alması sonrasında isyancılar verilen mühlet çerçevesinde çekilmedi; bu arada vilayet yılbaşında Heyet Tahrir el Şam’ın (eski El Nusra) kontrolüne geçti. Son haftalarda ise taraflar arasındaki çatışmalar yeniden başladı. Hava saldırılarına da yeniden başlayan Rusya ve Suriye ateşkesi isyancıların bozduğuna dikkat çekiyordu.

Geçtiğimiz hafta ise Türkiye’nin anlaşma kapsamında kurduğu gözlem noktalarına saldırılar düzenlendi. Ankara bu saldırıların ‘rejim kontrolündeki bölgeden’ yapıldığını belirterek Şam’ı suçladı ve Rusya’dan Suriye ordusuna baskı yapılmasını talep etti. Rusya ise üç Türk askerinin hafif yaralandığı hava saldırılarındna birinde koordinatların El Nusra’ya karşı bizzat Türkiye tarafından verildiğini açıkladı. Bu açıklama Ankara’dan kabul görmedi. (DIŞ HABERLER)

Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2019, 13:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER