New York Times: Pentagon, Ukrayna askerlerine SİHA eğitimi veriyor

Pentagon yetkilileri Ukrayna ordusuna gönderilecek "kamikaze" silahlı insansız hava araçları için Ukraynalı askerlere eğitim veriyor. NYT, ABD'nin güneyinde bir tesiste eğitimin verildiğini aktardı.

New York Times: Pentagon, Ukrayna askerlerine SİHA eğitimi veriyor

Pentagon'un Ukrayna'ya 100 adet Switchblade silahlı insansız hava aracı göndereceğini duyurmasının ardından ABD'de Ukrayna askerlerine eğitim verilmesi gündemde. 

ABD merkezli New York Times (NYT) gazetesinde Eric Schmitt imzasıyla yayınlanan habere göre, Pentagon Ukrayna'ya 800 milyon dolarlık askeri yardım paketi kapsamında Ukrayna'ya 100 adet "kamikaze" İHA'lar gönderiyor. Habere göre, Pentagon yetkilileri onlarca Ukraynalı askerin Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları başlamadan önce planan bir eğitim kapsamında ABD'ye gitmesinin ardından yeni bir eğitim programı planladı.

Pentagon yetkilileri, Ukrayna'ya temin edilecek SİHA'ların kullanımı konusunda askerlere eğitim verme kararı aldı. Haberde, Ukraynalı askerlerin ABD'nin güneyinde bir tesiste eğitim aldığı ancak güvenlik nedeniyle yerinin açıklanamayacağı kaydedildi. Ukraynalı askerlerin söz konusu eğitimleri tamamlandığında bahsi geçen SİHA'ların Ukrayna ordusuna teslim edilmiş olacağı da haberde yer aldı.

'PRATİK, TAŞINABİLİR, YAKALANMASI ZOR'

Haberde, söz konusu İHA'ların "kamikaze" olarak tanımlanması ise pratik, hedefe çarparak patlayabilen ve bu şekilde imha yapabilen üst düzey silahlar olması bakımından yapılıyor.

ABD yapımı Predators veya Reapers gibi daha büyük silahlı insansız hava araçlarının ise Rusya savaş uçakları tarafından kolayca imha edilebileceği ancak söz konusu küçük ve taşınabilir kamikaze İHA'ların "yakalanması daha zor bir silah" olduğu haberde vurgulandı.

Pentagon Sözcüsü John F. Kirby dün yaptığı açıklamada, ABD'deki Ukraynalı askerlere SİHA eğitimi verilmesi kararıyla ilgili "Onlara birkaç günlük eğitim verme olanağı yakaladık" demiş; Ukrayna askerlerinin halihazırda bu SİHA'ları kullanmadığını ancak öğrenmesinin kolay olduğunu söylemişti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER