Obama'dan tarihi itiraf

ABD Başkanı Barack Obama, 11 Eylül sonrasında CIA tarafından gözaltına alınan bazı kişilerin sorgularında işkence yapıldığını kabul etti.

Obama'dan tarihi itiraf

Kongre’nin üst kanadı olan Senato’da 11 Eylül’de gözaltına alınan kişilere işkence yapıldığına ilişkin raporun açıklanmasının hemen öncesinde konuşan Obama “11 Eylül’ün hemen ardından bazı şeyleri yanlış yaptığımız doğru ancak doğru şeyler de yaptık. Değerlerimize aykırı bir şekilde bazı insanlara işkence yaptık” şeklinde konuştu.

Beyaz Saray’da basın toplantısı düzenleyen Obama işkence suçunu itiraf ederken işkencecileri ise “gerçek yurtseverler” olarak tanımlamaktan geri durmadı ve ABD kamuoyundan bu kişilere önyargıyla bakmamasını istedi.

CIA, uzun zamandır “geliştirilmiş sorgulama teknikleri” adı verilen acımasız yöntemler ve işkence uygulamakla suçlanıyordu. Barack Obama, 2009 yılında göreve gelmesiyle birlikte yöntemleri yasa dışı ilan etmişti ancak “işkence” kelimesini kullanmaktan sürekli kaçınmıştı. 2009 yılında liberaller, CIA’in sorgulama teknikleri ve işkence ettiği yönündeki duyumların araştırılmasını istemiş ancak Obama buna izin vermemişti. CIA’nin soruşturulmasını isteyenler arasında Adalet Bakanı Eric Holder’da bulunuyordu. 

Güncelleme Tarihi: 02 Ağustos 2014, 09:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER