Orta sınıf yükselirken 10 kişiden 7’si halen yoksul

Merkezi Washington’da bulunan Pew Research Center adına Rakesh Kochhar tarafından yönetilen araştırmanın sonuçlarına göre, dünya genelindeki aşırı yoksulluk azaltılsa da, 9 kişiden 7’si dar gelirli kategorisine giriyor.

Orta sınıf yükselirken 10 kişiden 7’si halen yoksul
Merkezi Washington’da bulunan Pew Research Center adına Rakesh Kochhar tarafından yönetilen araştırmanın sonuçlarına göre, dünya genelindeki aşırı yoksulluk azaltılsa da, 9 kişiden 7’si dar gelirli kategorisine giriyor. Refah düzeyi yüksek bireylerin 10’da 9’u halen Avrupa ve Kuzey Amerika’da yaşarken, Afrika ülkeleri ile Hindistan en yoksul bireylerin yaşadığı ülkeler oldular.

Orta sınıf kategorisindeki bireylerin sayısı da 2001 ile 2011 yılları arasında iki kat artarak 800 milyona ulaştı.

Araştırmaya göre, 2001-2011 yılları arasında dünya üzerindeki aşırı yoksulluk oranı yarı yarıya düşürülebildi. Euro üzerinden yapılan hesaplamaya göre, 2011 yılına gelindiğinde günlük 1 euro 80 sentten az bir gelirle yaşayan insanların sayısı 700 milyon azaldı.

Araştırma kapsamında aşırı yoksulluk için günlük kişi başına 1,80 eurodan az kazanma şartı getirilirken, günlük 9 eurodan az kazananlar ‘yoksul’, 9-18 euro arası kazananlar ‘orta sınıf’ ve 18 euro üzeri geliri olanlar ise ‘refah düzeyi yüksek’ kategorisinde ele alındı.

Dünya nüfusunun yüzde 88’inin yaşadığı 111 ülkenin verileri temel alınarak yapılan araştırmada, halen yüzde 71’lik bir kesimin günlük 9 eurodan az bir gelire sahip olduğu ortaya çıktı. Bu oran 2001 yılında yüzde 79 idi.

Orta sınıf olarak tabir edilen ve kişi başına günlük geliri 9 ile 18 euro arasında değişenlerin oranı ise yüzde 13 oldu. ‘Orta sınıf’ kategorisindeki insanların 2001’deki oranı yüzde 7 iken, bu oranın 10 yılda iki kata yakın arttığı gözlenmiş oldu.

YÜZDE 13’LÜK REFAH KESİMİ AVRUPA VE KUZEY AMERİKA’DA YAŞIYOR

Araştırmada dikkat çekiln bi diğer nokta ise, gelir düzeyi yüksek olan insanların büyük oranda Avrupa kıtası ile Kuzey Amerika’da yaşıyor olmaları. Buna göre, günlük kişi başına 18 eurodan fazla gelire sahip olanların Dünya nüfusu içindeki payı 3 puan artarak yüzde 16’ya yükseldi.

Avrupa kıtası, Avustralya ve Kuzey Amerika (ABD, Kanada) ülkelerinin büyük kısmı da bu kategoriye giriyor. Yüksek gelirlerin yüzde 87’lik bir kısmı Avrupa ve Amerika’da iken, bu oran 2001’de yüzde 91 idi.

AFRİKA KITASI VE HİNDİSTAN’DA YÜZ MİLYONLAR YOKSULLUK İÇİNDE

Araştırmada değişmeyen en önemli gerçek ise Afrika kıtasındaki yoksulluk oldu. Afrikalıların yüzde 39’u günlük 1,80 eurodan az gelirle yetinirken, 2001 yılına oranla belirli bir iyileşme olduğu görüldü. 2001 yılında kıtada yaşayanların yarısından fazlası 1,80 eurodan az bir gelire sahipti.

Geliri günlük 9 eurodan fazla olanların oranı ise sadece yüzde 7.

Afrika kıtasında yoksulluğun olduğu ülkeler ise Ruanda, Sierra Leone, Nijer, Mozambik, Malawi, Madagaskar, Tanzanya, Mali ve Burundi oldular. Bu ülkelerde günlük 9 euronun altında geliri olanların oranı yüzde 99 olurken, aynı zamanda Dünya’nın da en yoksul ülkeleri olarak öne çıktılar.

HİNDİSTAN’IN YÜZDE 97’Sİ 9 EURO’DAN AZ GELİRE SAHİP

Asya kıtası ile Orta Amerika ülkelerinde de aşırı yoksulluk oranı düşse de, 9 eurodan az gelire sahip yoksul kesimin yüksekliği dikkat çekiyor. 1,2 milyar nüfuslu Hindistan’da aşırı yoksullukla mücadelede önemli başarılar elde edilirken, aşırı yoksulluk oranı yarı yarıya düştü.

Ancak Hindistan halkının yüzde 97’si halen günlük 9 euro sınırının altında yaşıyor.

Orta Amerika ülkelerinde ise günlük 9 euro sınırının altında yaşayanların oranı yüzde 66 olurken, 2001 yılına oranla herhangi bir iyileşme gözlenmedi.

‘ORTA SINIF’ KATEGORİSİNDEKİLERİN SAYISI İKİYE KATLANDI

Günlük 9 ile 18 euro arasında kazananların dahil edildiği ‘Orta sınıf’ kategorisinde 2001 yılına oranla iki kat bir artış yaşanırken, bu kategorideki kişilerin sayısı 800 milyona ulaştı.

Slovakya’da toplumun yüzde 60’ı ‘orta sınıf’a dahil olurken, Güney Amerika ülkeleri Şili’de yüzde 34, Arjantin’de yüzde 32 ve Brezilya’da yüzde 28’lik bir kesim bu kategoriye giriyor.

1 milyar 380 milyona yakın nüfuslu Çin’de ise 235 milyon kişi ‘orta sınıf’ kategorisine dahil oldu.

AVRUPA VE KUZEY AMERİKA ‘REFAH’TA YİNE ÖNDE

Pew Reseach Center’in araştırmasına göre, 2011 yılında dünya üzerinde günlük 18 eurodan fazla gelire sahip kişilerin yüzde 87’si Avrupa ile Kuzey Amerika’da yaşıyordu. Bu oran 2001’de yüzde 91 idi.

Dünyanın refah düzeyi en yüksek bireylerinin Norveç’te yaşadığı belirtilen araştırmada, ülke nüfusunun yüzde 77’sinin günlük 45 eurodan fazla gelire sahip olduğu sonucuna ulaşıldı.

Geliri en yüksek bireylerin yaşadığı diğer ülkeler sırasıyla Danimarka, Lüksemburg, Hollanda, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Kanada oldular. 

Güncelleme Tarihi: 10 Ağustos 2015, 09:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER