Pentagon: Rusya'nın işgali öncesi Ukrayna'ya özel drone geliştirdik

Pentagon sözcüsü Kirby, Rusya'nın Ukrayna saldırılarından önce Kiev için özel insansız hava araçları geliştirildiğini duyurdu. Açıklamada, benzer araçların benzerlerinin üretilebileceği belirtildi.

Pentagon: Rusya'nın işgali öncesi Ukrayna'ya özel drone geliştirdik

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü John Kirby, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları başlamadan önce Ukrayna için özel insansız hava araçları üretildiğini duyurdu.

ABD merkezli yayın Amerika'nın Sesi (Voice of America) yayınladığı haberde, Pentagon sözcüsünün konuya ilişkin açıklamalarına ve söz konusu askeri aracın detaylarına yer verdi.

Buna göre, Pentagon sözcüsü “Hayalet Anka” (Phoenix Ghost) adı verilen insansız hava araçlarının Ukrayna için geliştirildiğini duyurdu. Pentagon'un adı daha önce duyulmamış olan bu sistemleri Kiev için özel olarak hızla ürettiği belirtildi.

YENİ DRONE ENVANTERDE MEVCUT

Habere göre, Pentagon sözcüsü John Kirby basın toplantısında, yeni drone’un geliştirilme sürecinin işgalden önce başladığını ve Ukrayna’larla yaptıkları görüşmelerin ardından bu sistemin özellikle Ukrayna’nın doğusunda onların ihtiyacını karşılayacaklarını düşündüklerini söyledi. Sözcü insansız hava aracının geliştirilmesi çalışmalarının tam olarak ne zaman başladığına ilişkin bir tarih vermedi. Yeni geliştirilen drone’ların Amerika’nın envanterinde bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Pentagon sözcüsü John Kirby, “Hayalet Anka” adlı insansız hava aracı sisteminin taktik operasyonlar yani büyük ölçüde hedeflere saldırmak için tasarlandığını ancak bununla da sınırlı olmayabileceğini söyledi.

SWICTHBLADE BENZERİ ÖZELLİKLERE SAHİP

ABD Savunma Bakanlığı yetkililerine göre bu hayalet SİHA’lar Amerika’nın daha önce Ukrayna’ya göndermiş olduğu silahlı Switchblade İHA’ları ile benzer özelliklere sahip. Ancak yetkililer yeni insansız hava aracının Switchblade’den farklı bazı özelliklerinin de olduğunu belirtiyor.

Pentagon yetkililerine göre AEVEX Aerospace’nin ürettiği bu sistemler farklı türdeki hedefleri etkisiz hale getirmek için tasarlanmış. Merkezi California’da bulunan AEVEX, internet sitesinde “geniş bir yelpazede hava istihbarat çözümleri sağladığını” belirtiyor. Şirketten konuya ilişkin bir açıklamaysa gelmedi.

Tek kullanımlık olduğu belirtilen bu insansız hava araçlarının kamikaze, yani bir sırt çantasında taşınabilecek kadar küçük ve hedefine çarptıktan sonra da infilak eden İHA’lara benzer olduğu ifade ediliyor.

Pentagon yetkilisi, yeni geliştirilen insansız hava aracının başka özellikleriyle ilgili ayrıntı vermedi; insansız hava aracının isminin nasıl verildiği konusunda da bir fikrinin olmadığını belirtti.

Switchblade ya da diğer insansız hava araçlarıyla aşina olan Ukraynalı operatörlerin, yeni sistemi kullanmak için çok az bir eğitime ihtiyaç duyacağı belirtiliyor. / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER