Reuters: ABD ilk somut S-400 yaptırımını devreye soktu

Reuters haber ajansına konuşan iki Amerikalı yetkili: Türkiye'den yeni pilotlara F-35 eğitimi verilmemesi kararı alındı. Türkiye Rus yapımı S-400 hava savunma sitemleri almaktan vazgeçerse bu karar geri çekilebilir.

Reuters: ABD ilk somut S-400 yaptırımını devreye soktu
Türkiye’nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemleri alma kararı nedeniyle ABD’yle yaşadığı kriz derinleşiyor. Washington’ın, Türkiye’nin üretim programı ortağı olduğu ve 100 adet sipariş verdiği Amerikan yapımı F-35 uçakları üzerinden somut bir yaptırım kararı aldığı iddia edildi. Buna göre, ABD’deki F-35 eğitimlerine yeni Türk pilotlar alınmayacak. Arizona’daki Luke Hava Üssü’nde bulunan TSK’ya bağlı dört pilot, iki eğitmen pilot ve 20 yer hizmet ekibinin eğitimi ise şimdilik devam edecek.

Reuters haber ajansının iki ABD’li yetkiliye dayandırdığı özel haberinde, Ankara’ya Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini almaması için baskı yapmak amacıyla ABD’nin yeni pilotlara eğitim vermeme kararı aldığı belirtildi. Kaynaklar, söz konusu kararın şu an eğitim alan pilotları kapsamadığını ve Türkiye’nin S-400’den vazgeçmesi halinde geri çekilebileceğini vurguladı.

KRİZ NEDEN AŞILAMIYOR?

ABD, Rus yapımı S-400 hava savunma sistemleri ile son model hayalet uçak olarak bilinen F-35’leri rakip askeri sistemler olarak görüyor. Washington, bu iki sistemin aynı ülkede tek çatı altında bulunmasının hep ABD’nin hem de NATO’nun savunma gücünü riske atacağını savunuyor. Ankara’ya, Rus sitemlerinden vazgeçmesi karşılığında da Amerikan yapımı Patriot hava savunma sistemleri satın alması teklif ediliyor. Geri adım atmayan Türkiye’nin getirdiği ortak çalışma grubu önerisi ise henüz resmen kabul görmüş değil.

ABD’nin Türkiye’ye S-400’den vazgeçip Patriot alması için verdiği mühletin de önümüzdeki günlerde son bulacağı belirtiliyor. Aynı zamanda, Türkiye’nin Rus yapımı silahlar alması, ABD’de Rusya’dan askeri sistemler satın alan ülkelere yaptırım öngören CAATSA yasasının Kongre tarafından işletilmesi ve Türkiye’ye yaptırımlar uygulanması anlamına gelebilir.

Türkiye, F-35 savaş uçaklarının üretim zincirinde de önemli role sahip bir NATO üyesi olarak, üretici firma Lockheed Martin’e 9 milyar dolar karşılığında 100 F-35 siparişi vermişti. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 08 Haziran 2019, 22:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER