Reuters: Suriye harekatı muhalefet ittifakını zorluyor

İngiliz haber ajansı Reuters, Ankara'nın Suriye'deki son harekatının iç politikaya yansımalarını inceledi. Harekatın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oy oranlarının arttığını belirten ajans, CHP'nin çıkmaza girdiği ve HDP'nin muhalefet ittifakına desteğini çekebileceği yorumu yaptı. CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise Önümüzdeki dönem, güven ilişkisinin yeniden tesis edileceği bir dönem olacak" diye konuştu.

Reuters: Suriye harekatı muhalefet ittifakını zorluyor
Reuters haber ajansı, Türkiye’nin Suriye’deki son harekatının iç politikaya yansımalarını mercek altına aldı. CHP, HDP, İyi Parti ve AK Partili yetkililerin görüşlerine yer verilen haberde, harekâtın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oy oranlarını artırırken, muhalefette bölünmeye yol açma ihtimali taşıdığı belirtildi.


REUTERS: HAREKAT CHP’Yİ ÇIKMAZA SOKTU

Reuters harekatın, “yerel seçimlerde iktidar partisine karşı sürpriz zaferler elde eden gayrıresmi siyasi ittifaktaki potansiyel çatlakları ifşa ettiği” yorumunu yaptı. Haberde, harekatın ‘CHP’yi bir çıkmaza soktuğu’ ve partinin iktidara Suriye’de koşullu destek vermesi sonucunda, İstanbul ve Ankara’daki yerel seçimleri desteği sayesinde kazandığı HDP’yle ters düştüğü belirtildi. Ajans, HDP’nin yerel seçimlerde CHP ile İyi Parti’nin ittifakına destek verdiğini hatırlatarak, “Bu partiler arasındaki herhangi bir ayrışma Erdoğan’a daha da büyük bir lütuf olacaktır” ifadelerini kullandı.

TANRIKULU: GÜVEN İLİŞKİSİ YENİDEN TESİS EDİLECEK

Reuters’a konuşan CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise işbirliğinin sürmesini beklediğini söyledi. Tanrıkulu Reuters’a demecinde, “Erdoğan’ın amacının, CHP’nin oluşturduğu bu demokratik ittifakı yok etmek ve Kürt seçmenlerle kurduğu ilişkiyi zayıflatmak olduğu açık” dedi. Harekata dair sürecin ‘bir hayal kırıklığı yarattığını’ söyleyen Tanrıkulu, “Fakat bana göre bu onarılamaz değil. Önümüzdeki dönem, güven ilişkisinin yeniden tesis edileceği bir dönem olacak” diye konuştu.

BEŞTAŞ: CHP AKP’YE CAN SİMİDİ OLDU

HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş ise CHP’nin harekata desteğini eleştirerek, “Bu destek AKP için bir can simidi oldu. İstedikleri buydu ve aldılar” dedi. Beştaş, HDP’nin diğer partilerle gelecekte işbirliği için bir karar almak zorunda olduğunu ekledi.

TÜRKKAN: ANKETÇİLER YANILIYOR

İyi Parti Grup Başkan Vekili Lütfu Türkkan ise harekatın ardından yapılan anketlerde Erdoğan’ın oy oranlarının artmasının, ‘anket şirketlerinin askerlere destekle cumurbaşkanına desteği karıştırmasından kaynaklandığını’ söyledi. Türkkan, “Askerler başarılı oldu ama siyasetçiler ve diplomatların Suriye’de hâlâ başarması gereken şeyler var” dedi. Bununla birlikte, Türkkan HDP’nin harekata karşı çıkmasını hakkında “Söylemlerinin bizim için bir anlamı yok” yorumu yaptı.

AK PARTİLİ KAYNAK: İYİ PARTİ’YLE BUZLAR ERİYOR

Reuters’a isim vermeden konuşan bir AK Partili kaynak ise ‘bir sonraki seçimde kimin kiminle aynı tarafta olacağının son derece önemli olduğunu’ söyledi; İyi Parti ile AK Parti arasında ‘buzların erimeye başladığını’ savundu.

REUTERS HAREKATLARIN ZAMANLAMASINA DİKKAT ÇEKTİ

Reuters’ın haberinde, iktidarın Suriye’de son üç yılda iki harekat daha düzenlediğine, birinden sonra 2017 referandumu, ikinciden sonra da 2018 genel seçimlerinin düzenlendiğine dikkat çekti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz ise bu zamanlamanın harekatın ana motivasyonun oy kaygısı olduğunu gösterdiğini söyledi. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2019, 19:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER