Rusya: Erdoğan'ın Kırım Tatarları hakkındaki açıklamalarına katılmıyoruz

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bugün Ukrayna ziyareti öncesinde Kırım'ın statüsü ve Kırım Tatarları hakkında yaptığı açıklamalara katılmadıklarını söyledi. Kırım Tatarları Bölgesel Ulusal-Kültürel Özerklik Başkanı Eyvaz Umerov ise "Erdoğan’ın açıklamalarında hiçbir mantık yok" dedi.

Rusya: Erdoğan'ın Kırım Tatarları hakkındaki açıklamalarına katılmıyoruz
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün Ukrayna ziyaretinden önce sarf ettiği “Kırım’ın ilhakını tanımadık, tanımayacağız” ve “Kırım Türklerinin durumunu ve sıkıntılarını çok yakından takip ediyoruz” sözlerini eleştirdi. Peskov, “Bu konuda Türk partnerlerimize kesinlikle katılmıyoruz, bu bağlamda kullanılan dili doğru bulmuyoruz. Kırım Tatarları hakkındaki endişelerin dayanaksız olduğunu birçok kez söyledik” dedi.

Peskov, ‘Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in daha önce Kırım’daki gerçek durumu defalarca açıkladığını, bu açıklamaları Erdoğan’a da yaptığını’ ifade etti. Rus yetkili, Putin’in her şeyi görmesi için Erdoğan’ı Kırım’a davet ettiğini, bu davetin hâlâ geçerli olduğunu kaydetti.

KIRIM TATARLARINDAN ‘MANTIKSIZ’ YORUMU

Kırım Tatarları Bölgesel Ulusal-Kültürel Özerklik Başkanı Eyvaz Umerov. (Fotoğraf: Russia Today)

Kırım Tatarları Bölgesel Ulusal-Kültürel Özerklik Başkanı Eyvaz Umerov da, Erdoğan’a tepki gösterdi. Rus devlet sitesi Sputnik’in görüş aldığı Umerov, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarında hiçbir mantık yok. Ukrayna’nın bütünlüğüne ilişkin sürekli yapılan açıklamalar anlamsız. Ukrayna 2014’te Kiev’de gerçekleşen darbenin ve düzenlenen referandumla Kırım yarımadasını sonsuza dek kaybetti” dedi.

‘Kiev için Kırım’ın Rusya’ya bağlandığını kabul etme vaktinin çoktan geldiği’ yorumu yapan Umerov, “Ukrayna’nın ülke içindeki durumu istikrara kavuşturmak ve savaşa son vermek için tüm çabalarını ortaya koyması gerek. Kırım Tatarlarına gelince, onların kaderleri ve durumları, bu konular Ukrayna’da değil, Moskova’da Putin’le konuşulmalı” diye konuştu. (Sputnik) 

Güncelleme Tarihi: 04 Şubat 2020, 20:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER