Rusya: İdlib'de Suriye ordusunu hedef alan saldırılar son bulmalı

Rusya, İdlib'de son günlerde tırmanan gerilim konusunda Türkiye'nin iki yıl önce silahlı militanlara garantör olduğu Soçi anlaşmasına işaret etti. Kremlin'den yapılan açıklamada, "Suriye ve Rus güçlerine yönelik tüm terörist saldırılar son bulmalı" denildi.

Rusya: İdlib'de Suriye ordusunu hedef alan saldırılar son bulmalı
İdlib’de tırmanan gerilim konusunda Kremlin’den yapılan açıklamada, “Suriye ve Rus güçlerine yönelik tüm terörist saldırılar son bulmalı” denildi.


‘ENDİŞELİYİZ, SOÇİ ANLAŞMASI UYGULANMALI’

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Türkiye’nin silahlı militanlara garantör olduğu Soçi anlaşmasının uygulanması gerektiğini söyledi. Peskov, durumdan endişeli olduklarını de belirtti.

‘TERÖRİSTLER RAHAT DAVRANMAKLA KALMIYOR…’

Rus devlet ajansı Sputnik’in aktardığına göre Peskov,  “İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesinde bulunan teröristlerin uzun süredir oldukça rahat hareket etmelerinden duyduğumuz endişeyi saklamadık. En önemlisi de, bu gruplar rahat davranmakla kalmıyor, Suriyelilere ve Rus tesislerine yönelik saldırılar ve saldırganlık eylemleri düzenliyor” ifadelerini kullandı.

‘SORUMLULUK TÜRK TARAFINA AİT, YORUMA YER YOK’

Peskov, ‘bu durumu düzeltme sorumluluğunun Türk tarafına ait olduğunu’ belirtip, “Bu hususa Soçi anlaşmalarında yer verildi. Biz, herhangi bir değerlendirme yapmıyoruz, imzalanan belgede yer alan metne dikkat çekiyoruz. Burada herhangi bir değerlendirmeye veya yoruma yer yok” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Suriye ordusu, Soçi anlaşması kapsamında kurulması planlanan çatışmasızlık bölgesindeki ateşkes ihlallerini gerekçe göstererek, Heyet Tahrir el Şam (eski El Kaide/eski El Nusra) örgütünün kontrolünde bulunan İdlib vilayetinin güneyindeki operasyonlarını yeniden başlatmıştı. Suriye askerleri çok sayıda kritik kasaba ve köyde kontrolü ele geçirirken, Türkiye’nin Soçi anlaşması kapsamında kurduğu kontrol noktalarının bazıları da hükümet kontrolündeki bölgede kalmıştı.

Bu süreçte taraflar arasında çıkan çatışmalarda bir hafta 13 asker öldü. Son olarak bugün, Suriye ordusunun 2012’den bu yana ilk kez, Şam-Halep karayolunun tamamında kontrolü ele geçirdiği haberi geldi. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 13 Şubat 2020, 08:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER