Rusya'nın kontrolündeki bölgelerde referandum sürüyor: 'Kapı kapı dolaşıyorlar'

Donbass, Herson ve Zaporijya bölgelerinde Rusya'ya katılım için cuma günü başlayan referandumlar sürüyor. Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri'nde katılımın yüzde 50'yi aştığı belirtiliyor.

Rusya'nın kontrolündeki bölgelerde referandum sürüyor: 'Kapı kapı dolaşıyorlar'

Moskova yönetiminin Ukrayna'ya yönelik 24 Şubat'ta başlattığı askeri operasyonun ardından Rusya'nın kontrolüne geçen Donbass, Herson ve Zaporijya bölgelerinde Rusya'ya katılım için cuma günü başlayan referandumlar devam ediyor. TASS ajansının aktardığına göre, Ukrayna'nın doğusunda yer alan Donbass bölgesindeki Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri'nde referanduma katılım oranı yüzde 50'yi aştı. Donetsk yönetiminin lideri Denis Puşilin, sandıklarda 'herhangi bir usulsüzlük kaydedilmediğini' söyledi.

Zaporijya bölgesinde, yurtdışından kullanılan oylar dahil katılım oranının yüzde 51.55'e ulaştığı aktarıldı. Avrupa'nın en büyük nükleer santralinin yer aldığı Zaporijya bölgesinin başkenti, hala Ukrayna ordusunun kontrolünde.

Şubat ayında başlayan operasyonda Rusya'nın kontrolüne geçen ilk kentlerden olan Herson'da ise katılımın yüzde 48.91 oranında olduğu kaydedildi.

'SANDIKLARLA GEZİYORLAR'

Lugansk bölge valisi Serhiy Gaidai, Rusya destekli yetkililerin güvenlik güçleri eşliğinde 'kapı kapı dolaştığını' söyledi. Görevlilerin, sandıklarla beraber kapıları çaldığını belirten Gaidai, 'doğru oy kullanmayanların veya oy kullanmayı reddedenlerin' isimlerinin silindiğini dile getirdi. Referanduma ilişkin açıklama yapan bölge valisi, şu ifadeleri kullandı: "Bir kadın, elinde karaoke mikrofonu gibi görünen bir şeyle sokakta yürüyor ve herkese referanduma katılmalarını söylüyor. İşgalci güçlerin temsilcileri, sandıklarla kapı kapı geziyor. Bu gizli oylama, öyle değil mi?" 

'30 EYLÜL'DE İLAN EDİLEBİLİR'

TASS ajansına konuşan bir Duma üyesi, Rusya'nın kontrolündeki bölgelerin Rusya Federasyonu'na bağlanması kararının 30 Eylül'de ilan edilmesinin beklendiğini dile getirdi. Ajansa konuşan kaynak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de bir konuşma yapabileceğini aktardı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, referandumların düzenlendiği bölgeler Ukrayna'nın yaklaşık yüzde 15'ini temsil ediyor, bu da Portekiz büyüklüğünde bir alana denk geliyor.

Geçtiğimiz hafta, Moskova yönetiminin kontrolü altındaki bölgelerde Rusya’ya katılmak için referandum düzenleneceği açıklandı. Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, bölgelerin Rusya'ya dahil olmasıyla, Moskova’nın 'meşru müdafaa' doktrini altında onları koruyabileceğini belirtmişti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER